Adevărul despre INTACT MEDIA ACADEMY

      Bună! Probabil că te afli printre persoanele care își doresc să facă această școală de televiziune, sau ești unul dintre absolvenții care au rămas sau nu în domeniu, sau poate că nu ai auzit niciodată de Intact Media Academy, sau pur și simplu titlul articolului ți-a atras atenția și te-a determinat să îmi accesezi site-ul. Nu intenționez prin acest articol să stric imaginea acestei academii de la care am învățat atât de multe sau să promovez această școală, deoarece astfel scrierea acestui articol ar fi inutilă. Vreau doar să scot la iveală realitatea. Pentru că am primit numeroase întrebări de la mulți oameni care își doresc să știe ce se află în spatele acestei școli, am luat decizia de a scrie un articol pentru a lămuri odată pentru totdeauna misterul. Țin să menționez că voi fi sinceră și că voi spune lucrurile verde în față, cu părțile bune și cu cele mai puțin plăcute. 

INTACT MEDIA ACADEMY 

Voi începe printr-o scurtă prezentare a subiectului. Pentru necunoscători, Intact Media Academy este o școală de televiziune a trustului Intact( Antena Group ), înființată în anul 2011, ce are ca rol pregătirea cursanților pentru a începe o carieră în televiziune. În urmă cu câțiva ani, pe vremea când auzisem pentru prima dată de IMA, existau mai multe specializări: prezentator, reporter, cameraman etc. Până în 2018, anul în care m-am înscris eu, a rămas o unică specializare, aceea de prezentator TV care acoperă și partea de reporterie. Deci cine dorește să se înscrie la Intact Media Academy are de ales doar specializarea de prezentator TV.

Antena 3

De ce am ales și cum am ajuns să mă înscriu la IMA? Trebuie să recunosc că eu am luat această decizie încă din anul 2012, de cum am auzit de această școală. Pe atunci știam foarte sigur că îmi doresc să activez în televiziune, însă timpul m-a dus pe alte căi până în anul 2017, cand destinul mi-a scos din nou această oportunitate în drum. Cu 2-3 luni înainte de a începe cursurile, devenisem prezentatoare-moderatoare la un post de televiziune nou apărut în București. Aveam propria emisiune, în care discutam despre tradiția românească cu interpreți și creatori de muzică populară. Ulterior, începusem un nou proiect de emisiune în care aveam ca invitați artiști muzicali. Neavând suficientă experiență în domeniu, am spus că a venit momentul să mă înscriu la renumita academie. Trebuie să menționez că eu cunoșteam dinainte mulți oameni din Antena pe partea de divertisment, chiar am mai avut diferite colaborări și am fost implicată în diverse proiecte cu alte posturi de televiziune precum Pro TV, Kanal D, Prima TV și TVR. Nu eram nouă în”familie”. Așadar, în ziua în care am ales să mă înscriu pe site am fost la filmările pentru „Revelionul Starurilor „cu Dan Negru. Acolo m-am întâlnit cu o parte dintre cursanții  IMA din seria de pe atunci, care veniseră  în practică la emisiune în calitate de spectatori. (PS: Cursanții care nimeresc să se inscrie în seria de iarnă, sunt invitați de obicei la filmările pentru revelionul cu Dan Negru.) În prezent, persoanele care au vorbit cu mine chiar au ajuns să lucreze în domeniu. Unele dintre ele au reușit mai ușor, altele prin muncă, mai greu. Astfel, după discuția cu cei de la IMA, seara m-am înscris pe site. Ziua următoare, primesc un telefon în timpul filmărilor pentru „Revelionul Starurilor „( PS: Filmările au avut loc în 2 zile consecutive, 12 și 13 decembrie). Prin telefon, am fost anunțată că am fost selectată pentru a da testul de admitere. Examenul de admitere la IMA este în general destul de ușor. Dacă ai cunoștințe de limba română și cultură generală nu ai cum să nu treci. În plus, un cursant în plus reprezintă și un ban în plus. Deci dacă nu treci, înseamnă că vei economisi o sumă semnificativă sau poate nesemnificativă de bani. Și pentru că tot am ajuns la acest aspect, DA. Aceste cursuri se plătesc. Nu voi divulga care este taxa de școlarizare deoarece oricum această informație se poate afla prin simpla accesare a site-ului si pentru că e posibil ca de când am absolvit, să se fi modificat. Eu am absolvit IMA in iunie, 2018, seria 17. Cursurile durează 3 luni și jumătate. La finalul acestora există un examen teoretic și unul practic, care va avea loc în platoul Observator.

Observator

De ce nu toți cei care termină IMA se angajează în domeniu? La această întrebare voi răspunde sincer și din proprie experiență. În primul rând, în televiziune nu sunt locuri suficiente și nu este timp pentru a lansa oameni simpli. De obicei, se preferă, mai ales în divertisment, să se apeleze la persoane deja cunoscute( cum ar fi vedetele), care sa atragă publicul. Un exemplu elocvent este chiar Florin Ristei cu emisiunea „Prietenii de la 11”. Investiția în persoanele noi in domeniu se face, însă foarte rar și se bazează uneori pe calitățile speciale ale acelei persoane, pe devotament și pe munca depusă sau de alteori,  pe recomandări. În televiziune încă se mai merge pe relații. În al doilea rând, foarte mulți oameni pasionați își pierd răbdarea și renunță pe parcurs iar asta pentru că nivelul de la care o persoană neexperimentată în domeniu începe să lucreze este unul foarte slab. Pentru a deveni prezentator, trebuie să fii mai întâi un redactor de știri foarte bun, apoi un reporter și mai bun, iar salariile pentru un redactor sau reporter sunt cu mult inferioare unui salariu de prezentator. Plus că în unele situații există un pas foarte lung spre angajare, petrecut în practica neplătită. Cine rezistă în practică în redacție are o mare șansă de angajare ca reporter. În momentul în care vei începe cursurile, vei avea acces în toate redacțiile Antena Group și Antena 3. Acolo vei întâlni oameni extraordinari, mai ales în redacția Antenei 1 si Antenei 3, care te vor învăța ce înseamnă viața de om de televiziune, dar vei da și de oameni care te vor privi ca pe un inamic, o adevărată concurență pentru ei. Surprinzător, această concurență nu am văzut-o în ochii reporterilor cu experiență sau a redactorilor de știri (ei m-au învățat cele mai multe tehnici), ci am avut ocazia să o văd din partea unor angajați de 2-3 luni, tot de la IMA. Am văzut cum cei mai mici redactori încercau cu orice preț să scape de noii practicanți IMA. 

REPORTER,  ANTENA 1

Ce reprezintă perioada de practică? În cadrul acestui stagiu, absolvenții au dreptul de a merge în redacțiile de știri și să învețe cum să redacteze o știre complexă de televiziune. Vor pleca pe teren împreună cu un reporter și vor avea ocazia să cunoască oameni.  De aici porneste totul. Sunt persoane care au stat 5-6 luni in redacție, care au muncit și care au devenit reporteri într-un final. Altele au trecut direct pe post. Dar totul variază. Uneori mai este și în funcție de noroc. 

REPORTER,  IMA

Ce am învățat la cursurile IMA? Fiecare trainer a reușit să ne învețe câte ceva. Am facut cursuri cu Sandra Stoicescu, Adriana Pava, Dan Negru, Mihaela Călin, Valentin Butnaru, Daniel Osmanovici, Carmen Avram, Sabina Iosub, Cristi Brancu, Aurelian Ciocan, Trestiana Vanghele etc. Alessandra Stoicescu a fost cea mai implicată în a ne învață ce înseamnă să fii prezentator. Nu doresc să intru foarte mult în detalii deoarece prefer să fie o surpriză pentru cei care intenționează să se înscrie. Ceea ce mi-a plăcut cel mai tare a fost să fac meteo. În aproape toate televiziunile din România, la meteo nu există prompter. Prin urmare, un prezentator de rubrica meteo vorbește liber. 

Meteo, Observator 

Cum este viața de om de televiziune?Este foarte agitată. Dacă esti reporter nu poti avea viață personală. În plus, trebuie să fii informat la orice oră și să te asiguri că ai informația corectă. Reporterii fac cel mai des live-uri. Deci trebuie sa fii „învățat”cu emoțiile. Nu te mai poți împărți și între altceva. Nu ai timp. Televiziunea este obositoare.  Nici munca de prezentator nu este mai prejos, deoarece trebuie să vii mereu la timp și să fii pregătit de orice răsturnare de situație în direct. Un prezentator întotdeauna își citește înainte știrile pe care le va prezenta în jurnal.

Meteo, ANTENA 1
Antena 1

În ceea ce privește colectivul, la IMA am avut ocazia să întâlnesc colegi cu vieți impresionante. Nu credeam că pot exista persoane cu un stil de viață atât de diferit de al meu. Astfel, am luat legatura cu persoane deosebite, pornind de la studenți,  până la mamici cu o carieră în spate. La IMA am întâlnit și oameni care activau deja în alte televiziuni, oameni pentru care taxa de școlarizare reprezenta doar o cifra, și oameni care au muncit din greu pentru a se înscrie aici. De asemenea, am întâlnit și persoane care ma lăsau cu discuția neterminată după un salut, persoane care stăteau lângă mine doar din interes, persoane pe care le-am ajutat când au avut nevoie, iar după aceea au uitat de mine. În prezent, mulți s-au angajat la alte televiziuni, alții încă au rămas în practică, alții abia au ajuns redactori,  unii reporteri,  iar alții activează deja în alt domeniu. Însă, în televiziune totul e trecător. Astăzi ești, mâine nu se știe niciodată. 

Observator 
Antena 1

Concluzia este că se poate intra în televiziune dacă îți dorești cu adevărat, asta însemnând chiar și să aștepți luni, poate ani întregi. Intact Media Academy nu este o școală inutilă. Important e să fii omul potrivit la momentul potrivit. În ciuda tuturor lucrurilor spuse și auzite, pot spune că mă bucur că am absolvit INTACT MEDIA ACADEMY. Nu regret cum o fac alții și o recomand cu toată încrederea pentru cei care sunt pasionați de tot ceea ce înseamnă televiziune, deoarece indiferent de angajare, îți poate deschide un drum către altceva. Oamenii te vor privi altfel, te poți promova mult mai ușor și poți avea acces la tot felul de oportunități. Te poți duce foarte ușor la o altă televiziune dacă nu reușești aici. Mulțumesc pentru timpul acordat lecturării! 

Antena 3

Dacă mai aveți și alte întrebari, mă puteți contacta pe următoarele rețele de socializare. De asemenea, puteți găsi pe canalul meu de youtube materialele filmate în cadrul IMA. Vizionare plăcută!

Facebook:

https://www.facebook.com/putanu.alexandra

Instagram:

https://www.instagram.com/alexandraputanu

Youtube:

https://www.youtube.com/channel/UCKGOZ5IW-6eplGJXutLu6wA

Snapchat

https://www.snapchat.com/alexandraputanu

Twitter

https://www.twitter.com/alexandraputanu

Categorii Antena Group

1 gând despre „Adevărul despre INTACT MEDIA ACADEMY

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close