În urmă cu o lună, am avut parte de cea mai frumoasă surpriză cu ocazia zilei mele de naștere. La miezul nopții am intrat în direct la Radio ZU prin telefon, alături de Adrian Lup. El a dorit să îmi facă prima urare de „La mulți ani!” sub urechile milioanelor de oameni care ascultau radio ZU în acel moment. Pentru că în această perioadă Adrian Lup a împlinit 4 ani de când face parte din echipa RADIO ZU, m-am gândit că a venit vremea să-l descoperim pe omul din spatele microfonului. Așa că am pășit în studioul RADIO ZU, la invitația lui Adrian Lup, care mi-a povestit ce se asunde în spatele unui om de radio de succes. Trebuie să recunosc că a fost o provocare pentru mine să iau un interviu scris unui om de radio. Spun asta pentru că este destul de dificil să pui pe hârtie un limbaj de radio, dar nici imposibil. Pentru a afla cine este Adrian Lup, vă invit să citiți interviul cu cele 26 de întrebări la care acesta mi-a răspuns.
Alexandra P: Luna trecută ai împlinit 4 ani de când te-ai alăturat echipei Radio ZU. Cum a fost pentru tine această perioadă?
ADRIAN LUP: A fost o perioadă lungă, foarte intensă și plăcută de fiecare dată. Vin cu plăcere la radio, nu simt că lucrez. Pentru mine încă e o pasiune din care fac și bani și prin care îmi permit să mă întrețin și să trăiesc decent. Așa aș putea descrie cei 4 ani de când sunt aici. Mă simt ca acasă. Chiar discutam despre asta cu un prieten de la Cluj si am realizat că timpul a trecut destul de repede. Simt că parcă a trecut un an, deși s-au făcut deja patru. Am simțit că fac parte din echipă din prima zi în care am venit la interviu.
Alexandra P: Care este povestea care te-a adus la radio?
ADRIAN LUP: Pur și simplu am trimis un demo, mi s-a răspuns repede, mi s-a cerut să spun mai multe despre mine. Am povestit tot ceea ce am făcut până atunci, însă în momentul acela nu aveau nevoie de mine, pentru că echipa era completă. Cu toate acestea, apreciez că mi-au răspuns. A rămas ca ne mai auzim și mi s-a spus să mai trimit din când în când câte un demo cu activitățile mele. Evident, eu nu am mai trimis pentru că pe atunci lucram la un post de radio în Cluj și eram focusat să progresez, și am făcut-o destul de repede. După vreun an și ceva m-am trezit cu un mesaj pe facebook prin care am fost chemat la probe. Am hotărât o zi în care să ne vedem, iar apoi am venit, ne-am văzut, ne-am plăcut și ne-am luat. :)) Aceasta este povestea care m-a adus la RADIO ZU.
Alexandra P: Cât de mult te-au ajutat studiile în această meserie?
ADRIAN LUP: Eu am terminat jurnalismul la Cluj, mi-a pus niște baze, dar m-a ajutat mai mult pentru simplul fapt că eram într-un oraș mare. Studiile m-au făcut să mă dezvolt ca om, ca personalitate și ca gândire. Efectiv, nu știu dacă acestea m-au ajutat foarte mult, pentru că au fost maxim 2 examene pentru care am învățat în cei 3 ani, deoarece mi s-au părut mai dificile, în rest nu învățam pentru că mi se păreau chestii de bază, foarte simple. Nu am avut nicio restanță, nici nu am terminat cu 10, nici de 5 nu am fost, am fost undeva între cele două extreme, m-am axat mai mult pe partea practică. Adică nu îmi plăcea foarte mult să stau să citesc, să tocesc. Eram mai mult atras de partea practică. M-a ajutat faptul că la facultate aveam studio de radio și acolo am început să prezint știrile. Cred că am învățat mai multe despre radio când am început să lucrez în radio.
Alexandra P: De ce ai ales jurnalismul?
ADRIAN LUP: Am ales jurnalismul pentru că asta credeam eu pe atunci, că o să mă ajute și aveam certitudinea că dacă voi termina această facultate o să fiu un mare om de radio. Din punctul meu de vedere, dacă cineva simte că e pasionat de radio, televiziune sau de presa scrisă poate să o facă, să dea la jurnalism. Acum poți să faci și radio și televiziune dacă nu termini jurnalismul, dar la vremea aceea eu asta credeam.
Alexandra P: Dacă nu te-ai fi născut pentru radio, ți-ar fi plăcut să fii…
ADRIAN LUP: MUSAFIR :)) Din fericire m-am născut pentru radio, dacă nu m-aș fi născut pentru asta mi-ar fi plăcut să fiu musafir. Această meserie e cea mai drăguță. Oriunde te duci, toata lumea are grijă de tine și ești primit ca acasă. :)) Serios vorbind, nu știu ce mi-ar fi plăcut să fiu. Habar n-am, mă bucur că sunt om de radio și că sunt aici.
Alexandra P: Când ai descoperit cu adevărat că ai această vocație?
ADRIAN LUP: De când eram în orașul natal. Când eram la liceu, mă împrietenisem cu un DJ de la un post de radio local iar eu mergeam tot timpul să văd ce face, cum face și cum lucrează în programele de editare audio, iar eu trăgeam cu ochiul. Mă duceam acasă și îmi instalam și eu acele programe. Spre exemplu, ascultam la TV reclame și le scriam. Și dacă nu apucam să scriu o reclamă întreagă, așteptam până apărea din nou pe post reclama respectivă, iar după ce o scriam, imitam vocile din acea reclamă. De pe atunci am simțit că mi-ar plăcea sa fac asta. Nu știam daca pot să o fac, dar simțeam cumva că mă atrage. Oriunde vedeam un microfon, eu trebuia să vorbesc la el.
Alexandra P: Ce consideri că ai avut tu, și nu alții, ca să fii ales pentru acest post?
ADRIAN LUP: Voi fi foarte simplu. Consider că am avut noroc pentru că sunt de părere că sunt oameni de radio în Romania foarte buni, mai buni decât mine. Eu am avut șansa și noroc.
Alexandra P: Te poți descrie în 3 cuvinte?
ADRIAN LUP: Ambițios, perfecționist și leneș (câteodată)
Alexandra P: Cum decurge o zi normală din viața lui Adrian Lup?
ADRIAN LUP: Pentru că lucrez noaptea, eu cam pierd ziua deoarece mă trezesc destul de târziu. Când mă trezesc trebuie neaparat să îmi beau cafeaua pentru a prinde viață, pentru că dacă nu beau cafeaua nu sunt eu. Iar apoi depinde foarte mult de ziua respectivă, de ce am de făcut. Uneori îmi place să lenevesc, să mă odihnesc și să mă reculeg. Mă trezesc târziu, beau cafeaua, iar după aceea pot face orice altceva iar seara, evident, mi-o petrec la radio. Eu abia aștept să vină noaptea, să fiu aici.
Alexandra P: Ești la radio de luni-vineri, în intervalul 22- 01, la ore destul de târzii. Cine sunt ascultătorii tăi la aceste ore și cum te-ai obișnuit cu acest program?
ADRIAN LUP: M-am obișnuit destul de repede pentru că mi-am dat seama că nu sunt o persoană matinală cu programul acesta. Deja îmi cunosc ascultătorii, sunt genul de oameni care la ora aceea ascultă radio-ul fie din mașină (șoferii), pot să fie ascultători care efectiv călătoresc dintr-un oraș în altul și mai sunt și oamenii care sunt la muncă, la birou. Aceștia ar fi ascultătorii mei de noapte pe care trebuie să îi țin treji cu hituri. În principiu sunt cei care sunt la muncă noaptea.
Alexandra P: Cât ești de punctual?
ADRIAN LUP: După cum observi, am întârziat 10 minute la interviu :)) Ca să îți răspund pe scurt, nu sunt foarte punctual. Mi s-a întâmplat cândva să întârzii jumătate de oră la radio. Era foarte aglomerat și am întârziat. Dar în principiu, când vine vorba de radio sunt aici.
Alexandra P: Ce alte pasiuni mai ai?
ADRIAN LUP: Pe lângă pasiunea pentru radio despre care am vorbit, pot spune că îmi place pescuitul, îmi place să merg la schi, prefer muntele oricând în defavoarea mării, ieșirile în natură, dar și pe cele cu prietenii la un bowling, la un biliard, sau la un tenis de masa. Și sportul îmi place, mai mult să-l privesc decât să-l practic, și aici mă refer la fotbal.
Alexandra P: Dacă ar fi să te relansezi spre altceva, spre ce te-ai îndrepta?
ADRIAN LUP: Tot spre un job care să aibă strânsă legătură cu oamenii. Acum nu îmi vine nimic în minte pentru că radio-ul este totul pentru mine, nu mă văd făcând altceva. Dar dacă voi fi nevoit să fac altceva, aș alege tot ceva care să implice munca cu omul. Mulți spun că e foarte greu sa lucrezi cu oamenii. Depine, dacă știi cum să îi iei este de fapt ușor, dar dacă nu știi este greu.
Alexandra P: Dacă ți s-ar oferi o oportunitate de a intra în televiziune, ai accepta-o ?
ADRIAN LUP: Da, eu am pornit de la principiul că am față de radio. Văzusem mai demult un comentariu pe facebook care m-a amuzat “Frumoșii la TV și urâții la radio”. Da, aș accepta-o. Depinde despre ce ar fi vorba, dacă ar fi ceva pe partea de entertainment, de ce nu. Sunt deschis la colaborări. Nu aș zice nu, deși radio-ul e cel mai important pentru mine.
Alexandra P: Dar dacă jobul pe care l-ai avea în televiziune ar presupune să renunți la radio?
ADRIAN LUP: Nu, nu aș renunța la radio pentru TV. Să le fac în paralel, da, mi-ar plăcea, dar nu aș renunța. Chiar dacă ar fi vorba și de bani mai mulți.
Alexandra P: Dar de presa scrisă ce ai putea spune?
ADRIAN LUP: Încă din facultate mi-am dat seama că nu mă atrage presa scrisă și am mers pe partea ce ține de voce. Deși gramatica mă ajută, simt că nu e pentru mine. Nu simt o atracție către presa scrisă chiar deloc.
Alexandra P: În opinia ta, cum trebuie să fie un om de radio în comparație cu un om de televiziune?
ADRIAN LUP: În radio nu poți să intri dacă nu ești bun. Poți să ai pile, dacă nu ești bun, nu te pliezi pe cerințele postului de radio sau nu te pliezi pe o emisiune, nu poți să intri. Altfel, nu ai cum pentru că astta se simte și se aude pe post. Nu ai cum să faci radio dacă nu ești făcut pentru asta. Despre televiziune nu pot să spun nimic deoarece nu am făcut și nici nu mă atrage foarte tare în prezent.
Alexandra P: Se știe că în ultimul timp televiziunea a scăzut foarte mult. Ce ne poți spune de industria radio? Crezi că într-o zi se va evapora și ea?
ADRIAN LUP: Din punctul meu de vedere, radio-ul nu va muri niciodată. Era la un moment dat o discuție că va trece exlusiv în online, dar nu în România. Însă radio-ul nu va muri niciodată deoarece muzica nu moare niciodată.
Alexandra P: Cat de des se întâmplă să fii recunoscut pe stradă? Cum sunt oamenii care îți spun că te știu de la radio?
ADRIAN LUP: Nu mă oprește foarte multă lume pe stradă, în general persoanele tinere. Oamenii care mă ascultă sunt în mare parte tineri, categoria 18-40, în general femei. Nu mă recunosc neaparat după față, sunt situații în care oamenii te știu mai mult după nume. Iar după aceea își fac ei legături. Acesta este și farmecul radio-ului, nu știi cine e acolo. Acum cu online-ul poți fi recunoscut mai ușor cu pozele de pe facebook sau instagram. Sunt diverse situații în care oamenii își fac legături.
Alexandra P: Cine este Dj-ul tău preferat?
ADRIAN LUP: Este un tip care mă inspira foarte tare când eram la început. Încercam cumva să îl copiez pe el ca stil la radio. Mi l-am luat cumva ca model, am spus că vreau să fiu ca el. Este vorba despre Trey Morgan.
Alexandra P: Povestește-ne ce trebuie să facă și ce să nu facă un om de radio în timpul transmisiunii în direct.
ADRIAN LUP: În primul rând, trebuie să transmită, să ajungă la omul acela, efectiv oamenii să-l simtă, să nu vorbească în gol sau să nu-l simtă super detașat. Ce nu trebuie să facă un om de radio ? Poate să facă orice atâta timp cât o face bine. Eu știu ce trebuie sa fac de patru ani.
Alexandra P: Ai dori să schimbi ceva la tine din punct de vedere profesional?
ADRIAN LUP: Nu, nu aș dori să schimb ceva la mine din punct de vedere profesional. Aș vrea să nu stagnez, ci să evoluez și să mă extind și mai mult pe partea aceasta pentru că, spre exemplu îmi place să merg MC în cluburi sau să prezint diverse evenimente și cumva să îmi extind aria asta de acoperire pentru că, de asemenea, o fac tot cu plăcere. Sunt foarte bine cu programul, nu mi-aș dori un alt program.
Alexandra P: Ce sfat le dai celor care doresc să-ți urmeze meseria?
ADRIAN LUP: În primul rând, consider că trebuie cumva sa simtă că pot să facă asta, pentru că din punctul meu de vedere trebuie să fii născut pentru asta. Apoi să lucreze foarte, foarte mult și să nu se lase dezamăgiți de uși închise și să fie tot timpul optimiști și cumva să preia tot ce-i mai bun de la alții, să asculte mulți dj de radio și de la fiecare să împrumute câte ceva pentru că așa am făcut și eu. Ascultam diverse posturi de radio și găseam un DJ care îmi plăcea, îl urmăream și cumva am luat câte puțin de la fiecare, până mi-am format propriul meu stil. Esențial este să nu se oprească la prima piedică, pentru că în viață sunt și obstacole.
Alexandra P: Unde te vezi peste 20 de ani?
ADRIAN LUP: Eu în prezent nu știu unde mă văd mâine. Bine, mâine e luni, deci o să fiu la radio. Cel mai important peste 20 de ani este să fiu sănătos, oriunde aș fi, orice aș face.
Alexandra P: Care este cea mai plăcută amintire de când ești la Radio? Dar și cea mai puțin plăcută?
ADRIAN LUP: Amintiri neplăcute nu am avut, și o spun la modul cel mai sincer, chiar nu am avut parte, în schimb amintiri plăcute au fost, fiecare seară petrecută la radio e o amintire în primul rând. O amintire frumoasă ar fi momentul de la FORZA ZU Sibiu, când mi-au cerut oamenii să facem poze, să le dau autografe. Era primul meu an la radio și începusem să mă simt foarte important că mă știe lumea. Eram în backstage iar oamenii de la concert îmi făceau cu mâna și nu îmi venea să cred că mie îmi cereau să facem poze.
Alexandra P: Care este cel mai mare avantaj în a lucra la Radio, și de asemenea care ar fi și cel mai mare dezavantaj?
ADRIAN LUP: Cel mai mare avantaj este că, dacă e a facem comparație cu televiziunea, aici poți să vii îmbrăcat oricum. Nu trebuie să fii foarte atent la cum te îmbraci sau cum îți faci părul. În schimb, dacă vrei să fii o persoană cunoscută, să te oprească lumea pe stradă din 10 în 10 minute să faci poze, dezavantajul e că nu te vezi. Dar pentru mine nu e un dezavantaj pentru că eu nu vreau neaparat să mă văd și să fiu cunoscut. Lumea te știe după nume și după voce, dar nu văd un dezavantaj pentru mine, ci pentru cei care doresc să fie cunoscuți. E cu adevărat un dezavantaj că nu te recunoaște lumea după imagine, dar după nume, da.
Interviu realizat de : Alexandra Putanu
Facebook: Adrian Lup
Pentru : REVISTA BABILON