MIHAI MUNTEANU, 3 ani de „Bere Gratis”

În luna noiembrie a anului trecut trupa BERE GRATIS a împlinit 20 de ani. Pentru a marca această inedită aniversare, ca în fiecare an de altfel, Sala Palatului a fost gazda #Simfoniei20, concertul aniversar care a marcat cei 20 de ani de existență ai trupei. Invitația la acest spectacol am primit-o de la Mihai Munteanu, chitaristul trupei Bere Gratis. Pentru că anul acesta a împlinit 3 ani de când s-a alăturat formației, am spus că a sosit clipa să descoperim cine este Mihai Munteanu. Pentru a afla mai multe despre el, vă invit să citiți interviul de mai jos.

Alexandra Putanu: „În luna noiembrie a anului trecut trupa BERE GRATIS a împlinit 20 de ani. Pentru a marca această inedită aniversare, ca în fiecare an de altfel, Sala Palatului a fost gazda #Simfoniei20, concertul aniversar care a marcat cei 20 de ani de existență ai trupei. Invitația la acest spectacol am primit-o de la talentatul Mihai Munteanu, chitaristul trupei. Pentru că anul acesta a împlinit 3 ani de când s-a alăturat formației, am spus că a sosit clipa să descoperim cine este Mihai Munteanu – Meme. Pentru a afla mai multe despre el, vă invit să citiți interviul de mai jos.”

Alexandra P: Trupa BERE GRATIS a împlinit 20 de ani de existență recent. Luna trecută ai făcut 3 ani de când te-ai alăturat acestui proiect. Cum au fost acești ani pentru tine și cum te-ai simțit în noua ta „familie”?

MIHAI MUNTEANU: Într-adevăr, anul acesta trupa Bere Gratis a împlinit două decenii și am avut parte de momente incredibile prin sărbătorirea acestei realizări. Ultimii 3 ani, de când fac parte din această trupă, au trecut foarte repede, dar mă bucur că am avut șansa de a întâlni asemenea oameni deschiși, de la care am învățat atât de multe lucruri, atât ca profesionist, dar și ca om. E foarte frumos spus noua „familie”, dar cred că se poate renunța la perechea de ghilimele, ei chiar reprezintă o a doua familie pentru mine și asta e atmosfera cu care am fost primit acum 3 ani.

Alexandra P:Care este povestea care te-a adus ca membru în trupă?

MIHAI MUNTEANU: În acea perioadă, când aveam 21 de ani, mă ocupam de promovarea canalului meu de Youtube pe care îl umpleam cu filmulețe în care făceam cover-uri altor artiști, fie din străinătate, fie români. Targetul meu era în mare

parte muzica actuală, dar la un moment dat am hotărât să realizez un cover și al unei trupe românești consacrate. Nu știu de ce în acel moment am ales ca acea trupă să fie Bere Gratis, dar mă bucur că am făcut-o, pentru că datorită acelui cover, am apărut pe pagina lor oficială, iar la doar câteva saptămâni distanță, am fost chemat la audiție pentru a deveni noul chitarist al formației.Într-un fel, e puțin ironic – i-am ales, ca să mă aleagă.

Alexandra P: Consideri că în acest timp ai evoluat suficient în asa fel încât să îți atingi limitele?

MIHAI MUNTEANU: Să fiu sincer, nu. Sunt un tânăr visător, încăpățânat și un mare iubitor de muzică. Nu știu în ce măsură îmi voi putea atinge limitele, pentru că mereu privesc înainte spre noi provocari. Cât despre evoluție, consider că saltul profesional pe care l-am făcut în acești ultimi ani a fost șocant. Totul a „explodat” în jurul meu.

Alexandra P: În momentul de față cea mai mare aspirație a ta este…

MIHAI MUNTEANU: Cea mai mare aspirație pe care o am este de a putea arăta oamenilor că nu este normal să ai încredere în tine, nu este normal să ai vise mărețe, nu este normal să țintești atât de sus și să muncești până la epuizare,

dar vorbim aici de lucruri anormale. Vreau să fiu capabil să transmit povestea mea și celorlalți ce își doresc să ajungă la un asemenea nivel și nu mă refer neaparat din punct de vedere muzical, inclusiv ca oameni, pentru că nimic nu este mai important decât să fii fericit. Îmi doresc să îmi dezvolt această abilitate, de a îndruma oamenii spre fericirea lor.

Alexandra P: Daca nu te-ai fi născut pentru muzică, ți-ar fi plăcut să fii…

MIHAI MUNTEANU: Aceasta e o întrebare foarte interesantă.. Când eram mic, mi-am dorit să fiu multe: pilot de curse, pilot de avioane, constructor, preot, fotbalist, antreprenor, arhitect, detectiv și multe altele. Dar cred că pentru mine nu există alt drum. Lucrurile s-au așezat în așa fel încât eu să aleg acest drum. Inclusiv cu instrumentul meu – chitara, nu eu l-am ales, ci el m-a ales pe mine. Eu am fost nevoit să învăț pian, din cauza posibilităților reduse în materie de profesori din orașul natal, dar am renunțat la pian și câțiva ani mai târziu, am primit prima mea chitară. Nu știam să cânt la ea, o țineam invers, pentru că sunt stângaci de fire, dar o studiam intens,o admiram, încercam să-i aflu misterul. Cred că fiecare s-a născut pentru a face un lucru anume. Eu sigur m-am născut pentru muzică.

Alexandra P: La ce vârstă ai debutat în lumea muzicii?

MIHAI MUNTEANU: Neoficial, cred că foarte devreme am debutat. La 6 ani cântam la serbări și urcam pe scene minione. Dar oficial, ca muzician profesionist, s-a întâmplat prima dată la 17 ani, în cadrul lansării unui serial pentru copii în Romania.

Alexandra P: Cum decurge o zi normală din viața lui Mihai Munteanu?

MIHAI MUNTEANU: În fiecare zi încerc să mă trezesc devreme și am modalitățile mele prin care să mă binedispun, de exemplu o cafea bună. Chiar sunt adeptul expresiei „cine se trezește devreme ajunge departe”. De dimineață și până după-amiază îmi dedic timpul IT-ului, seara sunt la studio sau la repetiții, iar când mă întorc acasă lucrez la piesele proprii. În weekend-uri sunt fie plecat la concerte cu trupa, fie dau lecții de chitară.

Alexandra P: Cum de reșești pe lânga muzică să mai faci și altceva?

MIHAI MUNTEANU: Consider că atunci când faci lucrurile cu pasiune, ai mereu timp și le faci și bine. Îmi place foarte mult ceea ce fac!

Alexandra P: Dacă ți s-ar oferi un job în mass media, ce ai prefera între televiziune și radio?

MIHAI MUNTEANU: Nu prea am o inclinație spre cele două ramuri, dar cred că aș prefera televiziunea.

Alexandra P: În acest timp ai avut ocazia sa canti pe scena alaturi de arti?ti celebri. Care a fost cea mai frumoasa colaborare pe care ai avut-o?

MIHAI MUNTEANU: Da, într-adevăr, am împărțit scena cu nenumărați artiști foarte talentați, pe care îi admir. Însă, pentru mine, cea mai incredibilă colaborare este cea cu Maestrul Gheorghe Zamfir, pentru aportul emoțional pe care îl aduce în mijlocul nostru și în fața publicului.

Alexandra P: Este un artist pe care ti-ai dori sa îl întâlnești de foarte mult timp, dar nu ai avut ocazia până acum?

MIHAI MUNTEANU: Desigur, mi-ar plăcea nespus de mult să îl întâlnesc pe Ed Sheeran și sunt sigur că la un moment dat, nu știu când, se va întâmpla acest lucru. Este un artist pe care îl respect enorm și sunt foarte curios să aflu punctul său de vedere referitor la ce reprezintă un artist, ce reprezintă o persoană și cum îmbină el aceste două identități.

Alexandra P: Cum vedeai trupa BERE GRATIS din exterior, când nu făceai parte din ea și cum o vezi acum?

MIHAI MUNTEANU: Diferențele nu sunt mari, pentru că acești oameni sunt onești și deschiși. Din ce am observat, nu au încercat niciodată să pară altceva decât ceea ce sunt și îi respect pentru asta. Consider că așa arată un artist de calibru, iar ei au ținut mereu ștacheta ridicată. Probabil din acest motiv nici nu am avut dificultăți în a mă integra.

Alexandra P: Care este cea mai frumoasă întâmplare pe care ai avut-o în relația cu fanii?

MIHAI MUNTEANU: Mereu avem parte de momente frumoase alături de fani, pentru că ei sunt pretutindeni și oricât de mulți sau puțini ar fi în momentul respectiv, sunt mereu primitori și entuziaști. Una din cele mai frumoase întâmplări a avut loc

la emisiunea „Visuri la cheie”, în episodul de Crăciun, în care noi am fost invitați pentru a face parte din surpriza adresată unei familii formate dintr-o fetiță și bunica sa. Noi am apărut de după brad și am început să cântăm cu chitarele. Fetița s-a emoționat așa tare încât a început să plângă. A fost un moment emoționant atât pentru mine, cât și pentru ceilalți membri. Am stat la povești în jurul focului, am râs, am dăruit cadouri, am creat o atmosfera de familie, iar la final, am cântat colinde împreună. Cel mai frumos moment este să fii aproape de oameni!

Alexandra P: Privești muzica de radio ca pe o oportunitate în lansarea pe piața din România?

MIHAI MUNTEANU: Răspunsul este da. Radiourile reprezintă cea mai bună oportunitate de lansare a noilor artiști, dar și de menținere a artiștilor deja existenți în industria muzicală din România.

Alexandra P: Care sunt stilurile muzicale care te reprezentă cel mai bine?

MIHAI MUNTEANU: În primul rând, cred că ar fi stilurile Pop și Rock, dar ar mai fi câteva stiluri inedite pe care vreau să mă concentrez în decursul carierei mele, precum muzica electronică deep house sau tropical house și muzica cinematică, cea reprezentată în general de coloana sonora a filmelor. Mă atrage modul în care chitara mea își lasă amprenta în aceste genuri muzicale și vreau să mă perfecționez în acestea. Poate va fi vorba și de un posibil album, nu știu.

Alexandra P: Dacă ar fi să te relansezi, spre ce stil muzical te-ai îndrepta?

MIHAI MUNTEANU: Sincer, încă îmi este greu să mă decid ce drum aș alege. Lupta se dă între muzica aceasta comercială și muzica făcută pentru plăcerea mea artistică. Momentan nu știu pentru care aș fi dispus să investesc mai mult.

Alexandra P: La câte instrumente ai învățat să cânți?

MIHAI MUNTEANU: În materie de chitare, ar fi toate: chitara electrică, chitara acustică și chitara clasică. Iar recent, de câțiva ani, mi-am redescoperit o veche pasiune, pianul.

Alexandra P: Voce sau chitară?

MIHAI MUNTEANU: Prin voce aș spune că e mai ușor să transmiți, de aceea prefer chitara și performanța de a transmite mai multe prin sunetele unei chitare, decât prin vocea umană.

Alexandra P: A fost visul tău din copilărie să ajungi pe scenă?

MIHAI MUNTEANU: Cred că da. Când eram mic dansam foarte mult și cred că îmi plăcea ca lumea să mă privească. Într-un fel, excelam în a atrage atenția, iar asta mi-a plăcut de mic. Probabil această dorință s-a manifestat și mai departe, pe parcursul

vieții mele.

Alexandra P: Consideri că muzica ți-a schimbat viața? Atunci dacă nu ea, ce anume ?

MIHAI MUNTEANU: Muzica a făcut tot ce se poate cu viața mea: mi-a schimbat-o, mi-a ridicat-o, mi-a coborât-o, mi-a îmbogățit -o, iar in unele situații, mi-a salvat-o …

Alexandra P: Ai dori să schimbi ceva la tine din punct de vedere artistic?

MIHAI MUNTEANU: Nu, pentru că sunt foarte fericit cu tot ceea ce am realizat, atât ca artist, cât și ca om. Sunt fericit inclusiv pentru faptul că am făcut acele greșeli pe care le-am făcut. Pe baza lor m-am dezvoltat, m-am maturizat și am devenit un artist care privește înainte cu entuziasm orice provocare și orice colaborare.

Alexandra P: Există o diferență între Mihai artistul, Mihai IT-stul și Mihai, omul obișnuit?

MIHAI MUNTEANU: Sincer, da. Începând cu numele, lupta se duce între Meme și Mihai Munteanu. Meme este artistul, mereu preocupat de sensul lucrurilor, dornic să dea tot pentru muzică și să se afirme mai departe, în timp ce Mihai Munteanu este o persoană așezată, retrasă nu pot spune, pentru că e destul de greu să trec neobservat, dar mereu preocupat de oameni prin energia și entuziasmul său. Îmi este destul de greu să mențin un echilibru între toate aceste lucruri, pentru că ambele laturi au și părți bune și părți proaste, dar o fac gândindu-mă ca acesta este rolul meu pe care trebuie să îl îndeplinesc, aceasta e vocația și sigur fac bine ceea ce fac.

Alexandra P: La finalul concertului de la Sala Palatului toți oamenii care au urmărit spectacolul, au primit cadou un CD și o „ bere gratis”. De unde a venit această idee?

MIHAI MUNTEANU: Tradiția asta s-a păstrat de la eveniment la eveniment. Explicația ar fi faptul că trupa Bere Gratis păstrează o relație strânsă cu fanii și dorește mereu sa îi apropie de muzica sa. Cum am menționat și mai sus, cel mai frumos este să

fii alături de oameni, să le dăruiești totul, iar această formație a dăruit neîncetat timp de 20 de ani și sunt convins că o va face și mai departe.

Alexandra P: Unde te vezi peste 20 de ani?

MIHAI MUNTEANU: Eu nu cred că energia mea se va termina în 20 de ani, deci probabil voi continua să îmi împing l9imitele chiar și atunci, dar aștept peste 20 de ani să mă întrebi unde mă voi vedea peste alți 20 de ani și probabil vom râde.

Alexandra P: Cum ai primit numele de scena „Meme”?

MIHAI MUNTEANU: E puțin haios, deoarece în momentul când m-am prezentat și am făcut cunoștință cu ceilalți membri ai trupei și echipa tehnică, toata lumea a realizat că a venit al 4-lea Mihai în trupă. Prin urmare, lumea a luat măsuri și toți 4 avem porecle,

Începând cu Miță și terminând cu mine, Meme.

Interviu realizat de: Alexandra Putanu

Pentru: Revista Babilon

Categorii Concerte
%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close