Florin Răduță, câștigătorul X Factor 5: ” Prefer să fiu criticat pentru ceea ce sunt decât iubit pentru ceea ce nu sunt!”

Florin Răduță, câștigătorul celui de-al 5 lea sezon al emisiunii concurs „X Factor” a acceptat invitația Alexandrei Putanu de a ne dezvălui care sunt planurile sale de viitor în ceea ce privește cariera lui muzicală, dar și care este povestea celui mai recent single al său, „Aleargă”. Pentru a afla cât de mult i-a schimbat viața competiția „X Factor” și ce alte surprize ne pregătește, vă invităm să citiți interviul de mai jos, acordat în exclusivitate de către Florin Răduță pentru Babilon TV.

Alexandra Putanu: În toamna anului 2015 ne-ai uimit pe toți cu prestația ta ireproșabilă de la audițiile X Factor. Când și cum ai luat decizia de a te înscrie la casting pentru acest show ? Dacă ar fi să repeți experiența X Factor, ai repeta-o cu aceleași emoții?

Florin Răduță: Mulțumesc frumos.
A fost la un an distanță după ce participasem la Vocea României pentru a 3- a oară! Am zis: ” băi,ai încercat peste tot…e ultima încercare, nu mai ai ce pierde!” și se pare că a fost cea mai bună alegere și șansa pe care am avut-o. Cu siguranță! Aș repeta-o de 100 de ori dacă s-ar putea. Cu aceleași emoții, de fiecare dată.

Alexandra Putanu: Ce consideri că ai avut tu, și nu ceilalți concurenți, de ai ajuns la inimile a milioane de telespectatori?

Florin Răduță: Cred că fiecare a fost special într-un fel sau altul. Nu știu dacă am avut ceva în plus…dar știu ce am făcut! Nu am vrut să par ceea ce nu sunt și cred că oamenii au simțit asta. Nu am încercat să mint pentru a impresiona și pentru a da bine pe sticlă și probabil oamenii au apreciat asta. OAMENII SIMT, indiferent de cât de mult încerci să coafezi lucrurile…nu ai cum să îi păcălești până la nesfârșit. Prefer să fiu criticat pentru ceea ce sunt decât iubit pentru ceea ce nu sunt! Nu am avut un interes anume în concurs, am oferit tot ce am avut mai bun indiferent de rezultat. Am zis: ” Uite, ăsta sunt eu și asta e tot ce am! Doar asta pot să ofer!” și oamenii au luat acel lucru și au crezut în el! Și crede-mă, nu a existat un câștig mai mare pentru mine. Banii se fac …oamenii nu! Publicul este cel mai important pentru un artist!

Alexandra Putanu: Te așteptai ca tu să fii câștigătorul celui de-al 5-lea sezon „X Factor ” ?

Florin Răduță: În niciun caz :)) Ai putea să te gândești la așa ceva după ce ai încercat fiecare concurs din România ? Baiețelul ăla dintr-o familie modestă, cel care nu a studiat muzica și care nu făcuse canto, cel în care nu a crezut nimeni dar a fost de ajuns să creada el în el însuși….
Îți vine să crezi ?! Mie nu! Câteodată participam la concursuri de 5 ori, la altele de 3 ori și mi se spunea că „cine m-a pus să mă apuc de muzică, că nu am nici o treabă!”. A fost un drum lung și greu tare dar chiar cred că totul se întâmplă cu un scop. Se zice că ultima cheie din manunchi deschide usa. Așa a fost la mine, a meritat cu adevărat! Clar Dumnezeu a avut un scop cu mine și a meritat tot ce am întâlnit în drumul ăsta.

Alexandra Putanu: Care a fost cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o la X Factor?

Florin Răduță: Nu a fost doar o singură lecție pe care am învățat-o!
Dar cum ziceam și mai sus: Am învățat că nu trebuie să fiu altcineva ca să fiu plăcut de oameni și să am succes. Este de ajuns să fii cât mai real și oamenii potriviți vin alături de tine. Am învățat că la capătul puterilor…te așteaptă Dumnezeu. Întotdeauna!
Că planul Lui este mult mai bun decât planul tau și tot răul pe care îl întâlnești te pregătește pentru binele care vine, atunci când te aștepți mai puțin. Fusese diferit de data asta, am simțit ca și cum totul o să fie bine indiferent de rezultat! Am simțit că eram în locul potrivit la momentul potrivit!

Alexandra Putanu: Ai mai păstrat legătura cu mentorul tău, Ștefan Bănică?

Florin Răduță: De când am câștigat m-am ocupat singur de toate proiectele mele, de cariera mea fără o casă de discuri sau cu o super echipă. A fost greu dar am învățat foarte multe lucruri! Dar păstrăm legătura și de fiecare dată când am avut nevoie de un sfat…a fost acolo! Este mare lucru! Pentru că nivelul și profesionalismul pe care îl are Ștefan Bănica nu îl găsești cam nicăieri. Și un asemenea om și artist să îmi fie alături chiar și cu un sfat…nu pot decât să fiu recunoscător!

Alexandra Putanu: Cum ai început să cânți?

Florin Răduță: Știam de mic că vreau să fac asta dar m-am apucat serios undeva pe la 14-15 ani! Au trecut 10 ani și când mă uit în urmă….mă întreb cum de am ajuns aici :)))

Alexandra Putanu: Cine reprezintă modelul în viață pentru tine?

Florin Răduță: Familia mea! Bunica mea! Orice om bun pe care îl întâlnesc…la sfârșitul zilei asta e singurul scop: să fiu un om bun! Nimic mai mult.

Alexandra Putanu: Poți spune că titlul de „X Factor” ți-a schimbat viața?

Florin Răduță: Cu siguranță! Mi-a oferit oportunități și mi-a deschis uși. Probabil acel moment în care am fost anunțat că am câștigat a fost Dumnezeu care a zis : ” poftim bă :)) nu te-am adus până aici ca să te abandonez! Altădată să ai încredere în Mine.” Dar cel mai important este că am putut să cunosc oamenii care își fac timp să îmi asculte muzica.

Alexandra Putanu: Luna trecută ai lansat o piesă excepțională. Câtă muncă a fost în spatele piesei „Aleargă”?

Florin Răduță: Mulțumesc frumos. După ce am lansat piesa, am vizitat puțin spitalul pentru că eram extenuat fizic :)) Deci, am muncit foarte mult! Producția piesei a durat 2 luni dar piesa o scrisesem de 1 an de zile. Fiind atât de personală am știut exact cum vreau să sune, a fost produsa în totalitate de mine. Chiar înainte cu o săptămână de lansare am schimbat orchestrația piesei de 10 ori :)) Când vine vorba de muzică, sunt nebun! Sunt extraordinar de perfecționist și foarte critic cu mine. Mă aștept că dacă eu dau 150 %, ceilalti cu care lucrez să ofere 100 % …câteodată uit că ceilalți au nevoie de pauză:))

Alexandra Putanu: Tot tu ai fost cel care s-a ocupat de textul melodiei. Care este mesajul pe care trebuie să îl înțeleagă oameni din single-ul „Aleargă” ?

Florin Răduță: „Aleargă” este cea mai personală și vulnerabilă piesă de până acum, este piesa cu numărul 2 de pe albumul pe care urmează să îl prezint! Cuprinde regretul și cuvintele pe care nu le-am spus când a trebuit! Am lăsat ca orgoliul să vorbească în locul inimii mele atunci când nu trebuia. Oricât de multe cuvinte aș înșira, cel mai bine ascultați piesa…vorbește de la sine.
Din muzica mea… oamenii pot lua ceea ce au nevoie!!!

Alexandra Putanu: Când vei filma și videoclipul piesei?

Florin Răduță: Videoclipul piesei „Aleargă” trebuia lansat undeva prin aprilie. Dar din păcate, după cum spuneam mai sus, după lansarea piesei am avut ceva probleme de sănătate care m-au obligat să stau liniștit câteva săptămâni…de aceea nu am putut filma! Doctorul mi-a recomandat să iau o pauză de câteva luni și de aceea. Să speram că o să reușim să îl facem cât mai repede, însă, câteodată oricât de mult te încăpățânezi, unele lucruri nu-s făcute să se întâmple la acel moment.

Alexandra Putanu: Care a fost cel mai frumos moment trăit de tine pe scenă, până acum?

Florin Răduță: Cu siguranță momentul în care am câștigat X Factor este pe primul loc! Al doilea: am avut onoarea să cânt imnul Romaniei și cel al Americii la Ambasada USA, la recepția anuală de 4 Iulie! Fiind invitat de către ambasadorul Americii, a fost o onoare să fiu alături de el și de președintele României. Și fiecare întâlnire cu oamenii este specială, toate astea nu se pot explica în cuvinte.

Alexandra Putanu: Dacă nu te-ai fi născut cu acest dar, ți-ar fi plăcut să fii…

Florin Răduță: Cu siguranță ceva prin care aș putea ajuta oamenii.

Alexandra Putanu: Ce alte pasiuni mai ai?

Florin Răduță: Eu sunt degustător profesionist de sarmale. Am o pasiune incredibilă pentru sarmale :)) toata lumea știe asta.

Alexandra Putanu: În momentul de față, care este cea mai mare aspirație a ta?

Florin Răduță: Buna intrebare!
Să fiu fericit! Să fiu acel om bun de care ziceam mai sus. Sper ca Dumnezeu să mă ajute să folosesc tot potențialul pe care îl am și să ajung la cel mai înalt nivel artistic ca să pot oferi oamenilor ceea ce merită! Îmi doresc ca familia mea sa fie bine, sper ca Dumnezeu să mă țină sănătos ca să le pot oferi tot ce este mai bun.

Alexandra Putanu: Cât de mult timp aloci repetițiilor?

Florin Răduță: Atât cât este nevoie să sune cât mai bine. Niciodată nu am considerat ca sunt prea bun pentru a repeta și a învăța lucruri. Dimpotrivă, nu îmi plac și nu lucrez cu oamenii de genul. De aceea a fost greu să îmi creez o echipă bună, cu principii și priorități asemănătoare. Care înainte de bani, pune calitatea și pasiunea pe primul loc. Muzica este un dar și trebuie respectat la nivelul cel mai înalt!

Alexandra Putanu: Care este părerea ta despre industria muzicală din România?

Florin Răduță: Nu consider că este necesară părerea mea despre un lucru atât de generalizat, dimpotrivă, vorbesc din perspectiva mea și mă raportez la mine ca artist, nu la alții.
În industria muzicală, muzica este un bussiness și nu are nici o legătură neaparat munca în sine sau cu talentul pe care îl deții. Este posibil să ajungi foarte sus atâta timp cât ai o echipă în spate și un manager care să te expună în locurile potrivite.
Nu este neaparat ceva bazat pe originalitate sau talent. Ori mergi cu valul, ori stai acasă! Oamenii nu înțeleg că ceea ce văd ei că pare a fi wow este doar „partea expusă, frumoasă ” și dacă un om are succes și altul nu, nu înseamnă că celelalt este mai puțin bun, dimpotrivă, înseamnă că unul dintre ei a făcut anumite compromisuri și a întâlnit oamenii potriviți! Fiecare își alege drumul.

Eu nu am semnat cu o casă de discuri pentru că nu puteam să devin ceea ce nu eram, o marionetă! Că trebuie să cânt ceea ce se cere cu speranța ca o să mă aud pe radio și o să fac o grămadă de bani și o să pot să mă susțin singur. Nu îți garantează nimeni că o sa meargă și în cazul ăsta rămâi și cu frustrarea și muzica pe care o faci doar de complezență.

Am știut că am ales calea cea grea și am ales să îmi plătesc singur piesele și videoclipurile și să mă ocup de orice lucru. Indiferent de rezultat eu investeam toți banii în muzică.
Chiar și așa lucrurile nu au mers minunat!

Era ciudat, ieșisem dintr-un concurs unde am fost apreciat pentru ceea ce sunt eu cu adevărat iar atunci când am început să lucrez, toată lumea încerca să schimbe ceea ce sunt!
Am întâlnit foarte multe situații în ultimii 3 ani și acesta a fost motivul pentru care m-am retras acum ceva timp. Muncisem neîncetat 2 ani de zile și aveam impresia că nu sunt îndeajuns de bun, că problema e la mine. Ciudat cum toată lumea îmi zicea ce să fac, cum să vorbesc și cum să cânt, că altfel niciodată nu o să ajung „acolo”! Încercam atât de mult să fiu în trend,”să fac ce trebuie”, să fac muzică comercială și să mă conformez la ceea ce se cerea.

Am realizat că am prea multe principii pentru această industrie și chiar nu puteam să mă vând pentru cele mai neînsemnate lucruri. Nu mai voiam să fac muzică și asta era un preț mult prea mare. Așa că am luat pauza aceea! A fost o perioadă grea …întunecată. A trebuit să înțeleg că nu e nimic în neregulă cu mine și mi-am dat seama că nimeni și nimic nu îmi poate lua muzica, că faima era lucrul care mă împiedica cu adevărat să fac muzică.
Și am început să îmi compun piesele și să scriu un album care arăta fiecare poveste din viața mea. Și mi-am dat seama că poate nu o sa fie cel mai posh mod de a face muzică sau cel mai expus proiect…dar e real… și o să ajungă la oameni! Atâta timp cât inima îmi spune că am făcut ce trebuia, sunt ok! Oamenii oricum te critică indiferent de ce o să faci în viața asta.

De aceea îndemn oamenii: fiți ceea ce sunteți! Dacă un lucru este pentru voi, o să fie! Oamenii potriviți o să vă iubească fără să vă puneți anumite măști. Faceți ceea ce simțiți, indiferent că o să fie greșit…măcar să fie greșeala voastră.

Alexandra Putanu: În urmă cu un an ai avut o pauză în mass media, însă ai revenit cu piesa „Goi”. Ce te-a motivat să te întorci la marea ta pasiune, muzica?

Florin Răduță: Eu! Am zis că nu pot să renunț și trebuie să mă întorc.
Indiferent dacă sunt la radio sau nu, nimeni nu îmi poate lua muzica.
Am zis: „de data aceasta fac cum simt, nu cum trebuie.” Și am lăsat să iasă orice lucru bun, rău pe care l-am trăit. Orice lucru nespus și orice stare prin care trec. Și uite așa am început să scriu piese, fie ele de dragoste, fericire, sex sau tristețe! Prima a fost ” Goi”, a doua „Aleargă” și deja lucrăm să terminăm acel album.

Alexandra Putanu: Cum reușești să transmiți atâta emoție prin piesele pe care le cânți?

Florin Răduță: Se zice că diferența dintre un artist și un cântăreț este ca artistul își ia trăirile și durerile din interior și le oferă în exterior. Pe când, cântărețul se folosește de exterior pentru a se hrăni în interior.

Alexandra Putanu: În prezent, în ce proiecte ești implicat? Care sunt planurile tale de viitor?

Florin Răduță: În prezent, lucrez la acel album pe care urmează să îl prezentăm anul acesta și sperăm să se finalizeze anumite discuții din afara țării în legătură cu acest album. Restul este secret :)))

Mă ocup de evenimenele private (nunți, botezuri, parastas:)) pe care le am alături de bandul meu și încercăm să ne reîntâlnim cu cei din București la un concert.

Alexandra Putanu: Dacă ar fi să schimbi ceva la personalitatea ta, ce ai schimba?

Florin Răduță: Sunt prea critic cu mine (dar cred că asta e un lucru bun) și aș vrea să nu mai mă consum pentru lucrurile pe care nu le pot controla.

Alexandra Putanu: Ce mesaj ai pentru fanii care te admiră pentru tot ceea ce faci?

Florin Răduță: Vă mulțumesc foarte mult pentru că de fiecare dată vă faceți timp să îmi ascultați muzica!!!
Mulțumesc pentru că mereu sunteți aici.

Alexandra Putanu: Unde te vom putea vedea cât mai curând?

Florin Răduță: Din păcate, avem doar evenimente private alături de echipa mea. În curând, încercăm să facem un concert în București!
Până atunci mă găsiți pe facebook: Florin Raduta Official și pe instagram: @Florin_Raduta.

Interviu realizat de: Alexandra Putanu

Pentru: Revista Babilon

Categorii X Factor
%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close