Ovidiu Marian Barbier a onorat invitația Alexandrei Putanu de a ne vorbi despre „Dinner in the Sky”, un eveniment „la înălțime”, pe care îl desfășoară în România de mai bine de 8 ani. Pentru a afla ce se ascunde în spatele acestui concept unic, dar și când vor avea loc următoarele evenimente „Dinner in the Sky România”, vă invităm să citiți interviul de mai jos, acordat în exclusivitate de către Ovidiu Barbier pentru Revista Babilon.
Alexandra Putanu: Pentru necunoscători, cum ai putea defini evenimentul „Dinner in the Sky”?
Ovidiu Barbier: „Dinner in the Sky” reprezintă cel mai „Out of the Box” eveniment Outdoor care poate să existe în lume în acest moment. De 7 ani de zile se află în topul Forbes, la secțiunea Most Unusual Restaurants in the World, pe primele 3 poziții, alături de restaurantul subacvatic din Dubai și de ,,Ninja” din Tokyo. „Dinner in the Sky” nu este un simplu restaurant, ci reprezintă un întreg concept. Totul se petrece într-o manieră deosebită, de la primirea oaspeților și până la plecarea lor. Este o experiență ieșită din tipare, ce merită trăită măcar odată în viață. Acest concept este total aparte și nu se poate compara cu un eveniment obișnuit. David Ghysels, creatorul conceptului are o vorbă: „Este singurul restaurant la care păsările îți zboară sub picioarele tale”, și chiar așa este. Avem muzică bună, vinuri bune, atmosferă foarte frumoasă. Pentru o perioadă de timp, simți că trăiești într-o altă lume.
Alexandra Putanu: Cum ți-a venit ideea să aduci Dinner In The Sky în România?
Ovidiu Barbier: A fost o întâmplare care a avut loc pe moment. Am avut un City Break la Bruxelles. Eram în avion, iar într-o revistă am văzut o poză cu Dinner in the Sky. Eu de pe atunci căutăm să fac ceva pe partea de entertainment care să fie mai aparte și mai puțin întâlnit peste tot. În momentul în care am văzut poza, pur și simplu am rupt pagina din revista respectivă, am ajuns la hotel, am sunat la numărul de telefon de acolo, apoi m-am întâlnit cu David Ghysels, fondatorul conceptului. M-a invitat la masă și am stat de vorbă. Mi-a povestit cum a ajuns la ideea de Dinner in the Sky, iar apoi am semnat cu el un agreement de mână prin care timp de o lună de zile îmi dădea voie să am drept de preemțiune. Inițial, mi-am imaginat că e un eveniment ce poate fi adus în țară, nu îmi imaginam că pot să-l și cumpăr. Am venit în țară, am aplicat la 3-4 firme de leasing. Asta se întâmpla în anul 2009. După două zile am primit telefon de la o firmă de leasing care a spus că vrea să îmi acorde creditul. În 2 luni de zile am adus masa în România, însă după aceea am stat 9 luni în aer pentru că a trebuit să facem toate testele posibile și imposibile. Conceptul a venit cu agrement TUF, fiind cel mai tare organism de certificare pe plan european în momentul de față. În ciuda acestui fapt, tot au fost făcute toate testele și în România. De aceea a durat și foarte mult.
Alexandra Putanu: Au existat accidente sau experiențe neplăcute în cadrul acestui eveniment?
Ovidiu Barbier: Nu au existat. A fost făcută o singură farsă de prost gust în Maroc, acum 4 ani de zile. Un puști a făcut un filmuleț fake, lucrat pe calculator. A fost un scandal imens. Pe vremea aceea erau scandalurile legate de terorism și de atacurile cu bombe. Era anul 2015. El a montat o filmare în care se vedea că la Dinner in the Sky ar fi explodat cârligul de la macara, o filmare de prost gust. Imediat s-au sesizat vreo 14 țări, Youtube-ul a primit sesizări de la ambasadele fiecărei țări din Maroc. Au durat 4 zile până când l-au identificat pe tipul respectiv. Bineînțeles că toți s-au îndreptat împotriva lui. Era un puști care avea 15 ani, nu aveai ce să îi faci. Și-a cerut scuze public și ulterior au fost șterse toate filmulețele de pe Youtube, însă unele se mai pot găsi. A fost preluat de unele canale de Youtube. Ideea este că a fost un scandal foarte mare, care s-a calmat repede, în circa 2 luni de zile. La noi în România și în general în Europa nu prea a avut un impact foarte mare. Noi suntem mai pricepuți la fake-urile făcute pe filmulețe, dar în America de Sud și în Emirate au fost probleme mari vis-a-vis de chestia asta. Dar accidente nu au fost. Este imposibil să fie un astfel de accident dacă respecți toate regulile de siguranță impuse. Fiecare element de siguranță este amplificat de 5,6,8 ori. Un singur cablu ține toată masa. Avem multe elemente de siguranță. Nu poți să pățești nimic. Poate exista doar eroarea umană. Trebuie să fim atenți la oameni să își pună centurile de siguranță. Avem în permanență un coleg de-al nostru la bord care urmărește asta. Oamenii au voie cu absolut orice obiect. Noi înainte le facem un instructaj. Există riscul să scape obiectele, de aceea zona securizată de la sol este închisă cu garduri și nu are nimeni acces în acea zonă, în acel perimetru, în cazul în care mai cade un pahar, un cuțit. S-a mai întâmplat, lucrurile astea se întâmplă frecvent, ele cad în zona de siguranță în care nu există niciun om. Nu poate să pățească nimeni nimic. De asemenea, avem permanenta vizibilitate a oamenilor. Poți vedea instant dacă au intenția să își scoată centura. Ne rezervăm dreptul de a-i respinge pe cei care nu vor să poarte centurile de siguranță, și am avut astfel de cazuri cu persoane VIP pe care le-am dat jos din cauză că nu au vrut să respecte regulile.
Alexandra Putanu: Cum ai primit feedback-ul din partea oamenilor care au beneficiat de această experiență la înălțime?
Ovidiu Barbier: Un feedback foarte bun, excepțional. În cei 8 ani de activitate nu am avut niciun reproș, nu a existat cineva care să scrie rău de noi. Toată lumea s-a simțit foarte bine, tot impactul a fost pozitiv. Am avut „cârcotași” înainte de eveniment. Dar după, nu. Avem și oameni care se întorc.
Alexandra Putanu: Cum sunt privite evenimentele ” Dinner in the sky” din România de către celelalte țări?
Ovidiu Barbier: Am auzit vorbindu-se foarte mult de bine. Filmul produs de MTV, care este de câteva săptămâni lansat, are peste 30% din secvențe filmate în România, ceea ce este o mândrie pentru noi. Noi încercăm să facem ca toate evenimentele să fie aparte. România se mai laudă cu ceva. Noi avem cele mai multe premiere mondiale cu conceptul acesta. De asemenea, avem un foarte mare atu. Suntem singura țară care are în permanent la bord somelier și artist. Nu există nici o țară în lume care să aibă somelier și artist la bord, în afară de noi. Plus că Romania ajuns să fie pe primele locuri în lume la vânzarea de vin de calitate. Este normal să ai un somelier bun care să stea de vorbă cu tine, care să îți povestească despre istoria acestei băuturi. La „Dinner in the Sky” servim oamenii, de regulă, cu vinuri premium și șampanie. Evenimentele noastre sunt urmărite și preluate de cei de afară. Mai este un element interesant. Toate imaginile de la „Dinner in the Sky” sunt free și pot fi folosite de orice țară. Persoanele care semnează acel formular obligatoriu, își asumă asta. Dacă sunt persoane care nu sunt de acord, nu semnează acel formular, și prin urmare, nu urcă. Acestea sunt condițiile noastre. Noi nu avem voie prin contract să plătim reclamă nicăieri, singura reclamă admisă este promovarea de pe facebook, care are și ea niște limite.
Alexandra Putanu: Ce consideri că ai avut tu, de ai reușit să atingi acest obiectiv pentru țara noastră?
Ovidiu Barbier: Multă tenacitate! Eu sunt genul de om care atunci când își pune ceva în cap, reușește. Nu există să clachez la mijlocul drumului. Bineînțeles, există și puțină „nebunie” din partea mea.
Alexandra Putanu: Cât de mult te-a ajutat activitatea profesională în realizarea acestui eveniment?
Ovidiu Barbier: În primul rând, m-a ajutat foarte mult să înțeleg că pot să am încredere în genul acesta de concept. Toată pregătirea mea tehnică de specialitate m-a ajutat să-mi dau seama că ceea ce fac este absolut safe, și că nu îmi poate fi frică. Practic, e vorba de calcule inginerești. Fiecare poziționare a macaralei, fiecare încărcare a mesei pe o anumită lungime de braț, este fizică pură. Contează foarte mult să știi câteva lucruri, elementare măcar, ca să poți să îți dai seama că totul este ok. Macaralele pe care le folosim sunt de o generație nouă, aproape totul este computerizat la ele, avem foarte multe sisteme de siguranță, care îți oferă liniștea că nu se poate întâmpla nimic rău.
Alexandra Putanu: În opinia ta, care a fost cel mai reușit eveniment de până acum?
Ovidiu Barbier: Este greu de spus asta, dar cred că cel mai reușit eveniment pe care l-am avut până acum este cel pe care l-am avut pe 25 mai la Lido, și datorită locației, oamenilor și faptului că toată colaborarea între noi a fost una extraordinară. La Dinner in the sky toată partea de catering este externalizată. Fie lucrăm cu firme de catering, pe care le-am testat de-a lungul timpului, fie cu restaurante sau braserii, care pot să îți aducă și personalul, aspect foarte important. Fiecare schimb de mese între ridicări dureaza undeva între 10-15 minute, nu mai mult. Toți ospatarii trebuie să se miște într-un ritm destul de alert pentru asta. O secundă pierdută poate însemna o întârziere care să-i creeze clientului un disconfort. Un aspect foarte important este și conlucrarea cu autoritățile statului fără de care nu am putea avea operativitatea necesară la montaj și amplasare. Spre exemplu, a trebuit să oprim circulația pe Bulevardul Magheru pentru a permite accesul utilajelor în amplasamentul de la Lido.
Alexandra Putanu: Cum se desfășoară DINNER IN THE SKY? Care sunt etapele acestuia?
Ovidiu Barbier: În primul rând, este etapa de contractare, după care urmează autorizările necesare pentru locația respectivă, apoi montajul, care durează între 4-7 ore, iar apoi evenimentul efectiv, și la final demontarea.
Alexandra Putanu: Poate lua oricine CINA LA ÎNĂLȚIME?
Ovidiu Barbier: Absolut oricine care este sănătos. Cei care vor să urce trebuie să semneze un formular pe propria răspundere. Sunt persoane care au rău de înălțime și care și-au înfrânt temerile, și persoane pe care le-am dat jos după câteva minute pentru că nu se simțeau bine. În acești ani am avut puține persoane pe care le-am coborât. Printre persoane s-a numărat și o femeie însărcinată în 7 luni, căreia i-am spus de la început că nu este ok să experimenteze în acel moment această distracție, dar ea a fost curajoasă, nu m-a ascultat, a urcat și apoi a coborât imediat.
Alexandra Putanu: Care sunt restricțiile ce trebuie respectate pe parcursul evenimentului?
Ovidiu Barbier: În primul rând, restricțiile de înălțime și greutate, de maxim 140 kg și 1,40 m înălțime minimă. Pe parcursul evenimentului nu ai voie sub nici o formă să arunci către sol cu obiecte. Toate obiectele sunt ținute spre mijlocul mesei. Există un instructaj pe care îl facem absolut la fiecare ridicare, similar cu cel făcut la bordul avioanelor. În general nu sunt restricții majore, sunt doar norme de security care primează. Pe primul loc este pentru noi siguranța, și după aceea distracția. De asemenea, și condițiile meteorologice trebuie să fie bune. Pe partea de meteo suntem singurii din România care avem un contract special cu ANM. El funcționează pe principiul identificării locației exacte, noi transmitem coordonatele GPS ale locației în care suntem. Aceste coordonate GPS sunt introduse în radarele ANM. La prima descărcare electrică, masa trebuie coborâtă la sol. Nu există o limită de vârstă. Părintele semnează pentru copilul respectiv, însă cu animalul de companie, nu se poate. Este stresant și pentru animal, și este și periculos.
Alexandra Putanu: Ce idei noi vrei să aduci în cadrul următoarelor evenimente?
Ovidiu Barbier: Evenimentul de la Sala Palatului. Va fi o premieră mondială pe care o pregătim de vreo 2 ani de zile, ca și gândire. Din păcate, anul acesta, datorită faptului că am accesat posibilii sponsori puțin cam târziu, acestia aveau deja bugetele alocate pe diverse evenimente, astfel ca am semnat modificarea datei acestui eveniment. Trebuia să aibă loc pe 27-28 septembrie, și va avea loc pe 8-9 mai, anul viitor. Va fi deschiderea de sezon pentru Dinner in the Sky. Vor fi 26 de artiști români, 13 din generația veche, 13 din generația nouă. Va fi un show care va dura 4 ore și jumătate, timp în care Dinner in the Sky, va opera 8 ridicari cu parte din spectatori, lângă Sala Palatului. În timpul spectacolului, vor fi ransmisii live de pe masă în sală și invers. De asemenea, doresc să fac un eveniment și în perioada friguroasă, iarna, înainte de Crăciun. Pe ninsoare nu este o problemă, nici pe ploaie, ci atunci când este viscol. Nu putem face Dinner in the Sky pe vânt mai puternic de 12m/s. El este singurul dușman al nostru.
Alexandra Putanu: Când vor avea loc următoarele evenimente DINNER IN THE SKY?
Ovidiu Barbier: Următorul eveniment Dinner in the Sky va avea loc în perioada 28-30 iunie, la Arad. Vor fi 3 zile. În Capitală, avem în perioada 30 august-1 septembrie la Hotel Caro un eveniment anual, care are loc întotdeauna la finalul lunii august. Biletele sunt puse în vânzare pe site-ul nostru www.dinnerinthesky.ro iar anunțurile cu privire la începerea vânzărilor se fac pe facebook pe pagina Dinner in the Sky Romania. Costul locurilor este între 200-750 lei de persoană, în funcție de tipul de masă.
Alexandra Putanu: Ce mesaj ai pentru oamenii care vor să trăiască experiența Dinner in the Sky?
Ovidiu Barbier: În viață trebuie să ne mai și permitem să facem o nebunie. Dacă vrei să ai parte de o senzație aparte, e bine să încerci măcar odată în viață experiența aceasta! Că o vei repeta sau nu, ține de tine. Poți să îți permiți să vii o seară la Dinner in the Sky, ca și cum ai merge la un restaurant de lux. La noi nu există diferențe între categoriile de oameni. Toți clienții noștri sunt prietenii noștri, sunt oameni care au făcut un efort, pe care îl apreciem foarte mult. Faptul că și-au permis să dea o sumă de bani considerabilă pentru o astfel de atracție, te determină să îi oferi absolut totul. Clienții noștri trebuie să se simtă impecabil la Dinner in the Sky.
Interviu acordat de: Ovidiu Marian Barbier
Pentru: Revista Babilon
Articol realizat de: Alexandra Putanu
Website: www.dinnerinthesky.ro
Facebook:Dinner In The Sky Romania