Mihai Nae: „Alfabetul dresajului este același pentru toate rasele de câini”

Mihai Nae a onorat invitația Alexandrei Putanu de a ne vorbi despre cum reușește de atâția ani să îmbine arta dresajului canin cu arta muzicală. După revenirea în muzică cu piesa „Ego”, în colaborare cu Uddi, Mihai Nae ne-a dezvăluit în exclusivitate ce planuri are în viitorul apropiat. Pentru a afla ce sfaturi de dresaj canin are Mihai pentru iubitorii de câini, vă invităm să citiți interviul de mai jos, realizat de Alexandra Putanu.

Alexandra Putanu: Cum ați descoperit arta dresajului?

Mihai Nae: Mi-am dorit când eram copil un Ciobănesc German, pe care cu greu am reușit să îl obțin. Bunica mea nu accepta câini în casă. Dupa multe încercări am reușit să îl am pe Rex, un câine căruia îi sunt dator pentru ceea ce sunt astazi și alături de care am exersat și totodată am învățat ce înseamnă dresajul. Rex a fost unul dintre primii câini actori din România.

Alexandra Putanu: Poate orice câine să fie dresat?

Mihai Nae: Orice rasă poate fi dresată și orice câine poate fi educat. Evident că situațiile diferă de la individ la individ dar nu există câine prost, există stăpân nepriceput.

Alexandra Putanu: Care sunt criteriile de vârstă pe care trebuie să le îndeplinească un câine ca să fie dresat?

Mihai Nae: Este foarte important să știm noi la ce nivel ne dorim să ajungem cu acel caine. Inevitabil, stăpânul trebuie să facă echipă cu patrupedul. Dacă vorbim de dresajul de disciplină elementară, singura condiție este ca el să fi împlinit 3 luni. Dacă vorbim despre un dresaj complicat, cum ar fi cel al câinilor utilitari sau actori, respectivul câine trebuie să aibă analizele pentru rezistența articulațiilor, pentru a ști dacă poate fi supus efortului fizic, și mai ales care este limita acestuia.

Alexandra Putanu: Care sunt rasele de câini cu care puteți colabora cel mai ușor? Dar cel mai greu?

Mihai Nae: Eu în general colaborez ușor cu orice rasă. Alfabetul dresajului este același pentru toți, însă problema intervine atunci când respectivul patruped nu este socializat de către stăpâni suficient înainte să fie dat la dresaj.

Alexandra Putanu: Aveți animale de companie? Povestiți-ne cum ați reușit să le dresați și cum le-ați oferit educația.

Mihai Nae: Am 6 câini din diferite rase. Toți pot conviețui fără probleme deoarece în timp au înțeles care este poziția ierarhică a fiecăruia. Ei știu că liderul de haită sunt eu și că nu au voie să se bata, sau să se mârâie, și au înțeles și că un posibil conflict apărut între ei nu va fi trecut cu vederea de către mine. Așa au înțeles că e mai bine să se joace decât să se impuna în vreun fel.

Alexandra Putanu: Care sunt regulile elementare de dresaj pe care ar trebui să le știe orice câine? Ce trebuie să-l învețe obligatoriu stăpânul pe un câine?

Mihai Nae: Deși pare simplu, mersul la pas este extrem de important pentru a stabili atât poziția ierarhică, cât și evoluția educației patrupedului. Celelalte comenzi cum ar fi șezi și culcat, sunt comenzi simple, însă dacă nu au conotația corectă, ele devin simple circărisme executate de către patruped doar când acesta dorește.

Alexandra Putanu: Care sunt rasele dvs. de câini preferate?

Mihai Nae: Îmi place Ciobănescul German, Belgianul Malinois, și mai nou Bulmastiful, însă am o afinitate pentru Cane Corso.

Alexandra Putanu: Există diferențe între a dresa un câine lup și a dresa un pechinez?

Mihai Nae: Diferențe sunt în tipul de corecție. Trebuie să aplici corecția potrivită, lipsită de violență, ținând cont de gabaritul câinelui. Cu cât e mai mic, cu atât e mai dificil de corectat. Cu cât e mai puțin corectat, cu atât reușești mai greu să îl faci să înțeleagă ce are voie și ce nu.

Alexandra Putanu: Care este cel mai nou truc de dresaj pe care l-ați descoperit?

Mihai Nae: Nu prea mai am lucruri noi învățate. Oricum de la fiecare câine înveți ceva.

Alexandra Putanu: Au existat situații în care ați reușit să dresați un animal trecut de vârsta de 5 ani?

Mihai Nae: Am avut plăcerea acum 3 ani să dresez un cocker de 9 ani și am fost mirat că lucrând motivațional, îi puteam trezi interesul la fel de ușor ca unui pui.

Alexandra Putanu: Ați încercat să dresați și alte animale?

Mihai Nae: Nu….am avut suficient de mult de studiat dresajul canin.

Alexandra Putanu: Prezentați-ne câinii cu care ați avut performanțe spectaculoase în toți acești ani.

Mihai Nae: Rex,Aky Yogi și Zeus au fost câini ce au jucat în filme și spoturi publicitare. Aky și Zeus chiar au fost colegi cu Mihai Bendeac. Acum o pregătesc pe Umbra, singura femelă de Ciobanesc German care a absolvit dresajul câinilor actori, dar care mai are multe de învățat.
Anul acesta am ieșit campion junior cu Honey, o femelă de Cane Corso care este fiica campionului nostru, Uranus Nobile Corso Di Mogosoaia, și cu Aky, un pui de doar 10 luni din rasa Bulmastif. Uranus este un cane corso campion în România. În Republica Moldova are titlu de Campion Internațional și a fost clasat în Milano ca fiind printre cei mai frumoși 10 câini din lume.

Alexandra Putanu: De cât timp activați în acest domeniu?

Mihai Nae: De curând am facut socoteala și am fost uimit că am atins al-17-lea an de activitate.

Alexandra Putanu: Care este sfaful dvs. pentru posesorii de câini care își doresc să își dreseze câinele?

Mihai Nae: Să pună accent pe educație de la vârsta de 3 luni și să nu aștepte să apară problemele. E mai simplu să înveți decât să corectezi niște deprinderi greșite.

Alexandra Putanu: Cum a început pasiunea pentru muzică?

Mihai Nae: Sunt deprinderi cu care te naști. Eu cred ca m-am născut pentru muzică și dresaj canin. Am 12 ani de muzică și 17 ani de lucrul cu cainii.

Alexandra Putanu: Dacă ar fi să alegeți între muzică și dresaj, ce alegere ați face?

Mihai Nae: Este o alegere grea. Este ca și cum ar trebui să aleg între mâna dreaptă și cea stângă. La mine muzica și dresajul se completează. Sunt o fire vulcanică, agitată și cumva îmi consum energia prin dresaj, învăț de la câini să mă temperez și să mă controlez, iar prin muzică să mă exprim și să nu uit ca cel mai important lucru este să nu uităm că există „iubirea”.

Alexandra Putanu: Cum reușiți să îmbinați muzica cu dresajul?

Mihai Nae: Atunci când ceea ce faci nu este ceva forțat, îți găsești timp să le faci pe toate și poți avea surpriza să le faci chiar bine. Important e să vină din interior.

Alexandra Putanu: Cum a pornit colaborarea cu Uddi la piesa „Ego”, cea care v-a făcut debutul în industria muzicală?

Mihai Nae: Am dorit după o pauză de ceva ani să mă reapuc de cântat. Nu am vrut să mai cânt coveruri. Am cântat coveruri și e adevărat că decât să spui o prostie, mai bine repeți ce a spus altul mai inteligent. Am crezut că pot găsi o piesa bună, dar am fost uimit că uneori poate fi aproape imposibil. După lungi încercări, am fost hotărât să fac o ultimă încercare și m-am dus la Jorge la Panda Music pentru a asculta mai multe piese pentru a îmi alege una. Prima piesa a fost Ego. Nu am mai dorit să ascult a doua piesă. Am avut o chimie aproape anormală cu această piesă. Am mai simțit că trebuie să îi mai aduc culoare și am simțit că singurul care ar putea să ajute piesa să își depășească condiția era Uddi. L-am sunat, i-am trimis piesa și în câteva minute am avut un răspuns pozitiv.

Alexandra Putanu: V-ați vedea în viitor lansând o piesă în care să aveți ca subiect central câinii?

Mihai Nae: Daca e un produs bun, desigur. În orice clip al meu va exista un câine dresat de mine. Următoarea piesă va fi ceva deosebit. Va fi un featuring cu Pacha Man.

Alexandra Putanu: Cât de mult ați muncit pentru piesa „Ego”? Ce v-a inspirat?

Mihai Nae: Așa cum am spus, a fost chimie. Unde există chimie nu simți că ai muncit. Ne-am simțit bine, și asta pentru ca eu, Jorge și Uddi știm ce înseamnă muzica. Avem ani de muzică în spate, lucru care ne-a oferit confort.

Alexandra Putanu: Cât de mult v-au ajutat studiile în ceea ce faceți în prezent?

Mihai Nae: Dacă ne referim efectiv la liceu sau facultate, pot spune că deloc. Însă, dacă ne referim la munca depusă în copilărie, studiind muzica, cât și la nopțile pierdute în televiziunea română, pot spune că ele au pus bazele a ceea ce sunt azi. Disciplina pe care o impuneau oamenii alături de care lucram și pentru care nu există „nu pot”sau „am obosit” m-au ajutat să fiu ambițios, și în primul rând, să știu să fac lucrurile astfel încât să nu devin penibil, lucru care azi se pare că vinde foarte bine.

Alexandra Putanu: Ce reprezintă muzica pentru dvs.? Dar dresajul de câini?

Mihai Nae: Ambele îmi oferă în fiecare zi șansa să nu uit că sunt om, că am defecte și că trebuie să nu uit să cred că există ” iubire”. Dacă uiți că există iubire, dispare răbdarea și priceperea în comunicarea cu câinii, iar muzica ta nu va transmite, ceea ce înseamnă că nu va ajunge la sufletele oamenilor așa cum Ego a reușit să ajungă.

Alexandra Putanu: Este periculos să lucrați cu animalele? Au fost situații în care ați fost în pericol?

Mihai Nae: Eu lucrez cu câini de utilitar. Dresajul este o meserie cu risc în care adrenalina sau riscul de a te accidenta grav își fac simțite prezența. Un câine cu probleme de comportament te poate ataca și chiar mutila, însă dacă știi să te protejezi reușești să recuperezi acel câine și să îi dai o șansă la viață.

Alexamdra Putanu: Câte ore de dresaj/zi îi pot fi acreditate unui câine?

Mihai Nae: Maxim 45 de min

Alexandra Putanu: Ați întâlnit până acum câini pe care nu i-ați putut dresa?

Mihai Nae: Nu. Am avut parte de cazuri grele, dar în asta constă frumusețea acestei meserii. Recuperarea unui câine îți dă satisfacții greu de explicat.

Alexandra Putanu: Ați putea învăța un câine să cânte?

Mihai Nae: Câinii pot imita sunete ca și cum ar cânta, dar să cânte, nu.

Alexandra Putanu: Care sunt planurile dvs. de viitor? În ce proiecte vă vom mai vedea?

Mihai Nae: Urmează o noua piesă cu Pacha Man. Melodia este compusa de Mihai Alexandru. E un proiect îndrăzneț care sper să calce pe urmele piesei EGO.

Alexandra Putanu: Unde vă putem găsi pentru lecțiile de dresaj?

Mihai Nae: Pot fi găsit pe site-ul meu www.dresajieftin.ro. Am certitudinea că la acest moment a ajuns cel mai complex site de dresaj. Aici puteți găsi peste 300 de demonstrații de dresaj.

Articol realizat de: Alexandra Putanu

Interviu realizat de: Mihai Nae

Categorii Music
%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close