Florian Rus: „Tatăl meu a avut o mare influență în dezvoltarea mea muzicală”

Florian Rus, fiul cântărețului de folk Mircea Rusu, a stat de vorbă cu Alexandra Putanu pentru a ne vorbi despre cum a reușit vara aceasta să urce în topurile muzicale din România cu piesa „Străzile din București”, romanța care amintește de romantismul Bucureștiului interbelic. În nu mai puțin de 24 de ore de la lansare, melodia a ajuns numărul 1 în top trending, iar în prezent se bucură de aproximativ 10 milioane de vizualizări pe Youtube. Pentru a afla ce se ascunde în spatele hit-ului acestei veri, de ce a ales să cânte alături de Mira, dar și ce planuri de viitor are Florian Rus, vă invităm să citiți interviul de mai jos, realizat de Alexandra Putanu pentru Revista Babilon.

Alexandra Putanu: Care este povestea care te-a motivat să te apuci de muzică? De la ce varstă ți-ai dat seama că asta trebuie să faci?

Florian Rus: Am avut o relație complicată cu muzica. Când eram mic vorbeam numai despre muzică și doar asta îmi doream să fac. La liceu am lăsat-o în plan secundar, ca hobby, iar prin facultate am realizat că asta știu să fac cel mai bine și am încercat să recuperez timpul pierdut. Cred că până la urmă muzica s-a enervat și m-a tras de guler.

Alexandra Putanu: Nu foarte mulți știu că tu ești fiul cantărețului de folk Mircea Rusu. Cat de mult te-a susținut tatăl tău în cariera muzicală?

Florian Rus: Tatăl meu a avut o mare influență în dezvoltarea mea muzicală. În primul rând, pentru că i-am moștenit talentul. În al doilea rând, pentru că i-am urmărit cariera și cumva m-a ambiționat să-i egalez performanțele. Să nu uităm că tatăl meu a vândut peste 10.00000 de discuri. S-ar putea să-mi fie greu să-l depășesc. Și în al treilea rând, am lucrat foarte mult împreună. O bună parte din albumele lui sunt orchestrate de către mine.

Alexandra Putanu: Ce calități vocale ai moștenit de la Mircea Rusu? Ce ai reușit să înveți de la el în tot acest timp?

Florian Rus: Am moștenit urechea muzicală și o bună parte din cultura mea muzicală. Am crescut doar cu muzică bună în casă și crescând mi-am dat seama ce dar de preț a fost. Am învățat că fără muncă nimic nu e posibil, și că, dacă nu ai pasiune pentru ceea ce faci, mai bine nu te apuci.

Alexandra Putanu: În industria muzicală ai ales să te lansezi sub numele de scenă Florian Rus. Care este motivul pentru care ai renunțat la ultima literă a numelui tău real? De ce Rus și nu Rusu?

Florian Rus: De fapt, numele meu real este „Rus”. Nu multă lume știe că pe amândoi ne cheamă “Rus” în buletin. A fost o greșeală făcută de evidența populației când s-a născut bunicul meu. Eu am ales să păstrez numele de scenă ca fiind cel de pe buletin, pentru că îmi place mai mult cum sună.

Alexandra Putanu: În anul 2014 o țară întreagă ți-a remarcat talentul la Vocea Romaniei. Cum a fost pentru tine această experiență? Ai repeta-o?

Florian Rus: Am avut nevoie de o astfel de experiență. Eu sunt foarte emotiv. A fost o experiență necesară, utilă la momentul respectiv și m-am simțit extraordinar. Nu cred însă că în momentul de față aș mai vrea să particip în calitate de concurent la un astfel de concurs. Prefer să mă concentrez pe creație.

Alexandra Putanu: După Vocea Romaniei, te-ai alăturat studioului de înregistrări DeMoga în calitate de producător. Cum te simți atunci cand asculți piesele compuse de tine, cantate de alți artiști?

Florian Rus: Mă simt extraordinar de fiecare dată când reușesc să dau viață unui cântec care începe să circule și să fie ascultat și iubit de public, fie că este cântat de mine sau de alți artiști.

Alexandra Putanu: Cum este viața de producător în comparație cu cea de solist?

Florian Rus: Fiecare are avantajele ei. E plăcut uneori să fii omul din spatele unor proiecte sau cântece, dar îmi place la nebunie să și cânt. Cumva am simțit că trebuie să îmi asum și rolul acesta. Am destulă energie să le fac pe ambele.

Alexandra Putanu: Cât de mult te-au ajutat studiile în construirea artistului care ești astăzi?

Florian Rus: Deloc, ca să fiu scurt. N-am studii muzicale, deși câteodată îmi doresc să fi avut ceva pregătire profesională. Am fost autodidact și am învățat totul din pasiune.

Alexandra Putanu: Cum decurge o zi normală din viața lui Florian Rus?

Florian Rus: Nu fac lucruri identice în fiecare zi, dar elementul comun e muzica. Ba la studio, ba acasa. În rest mă uit la filme, ies în parc, și când am ocazia, evadez puțin și din București împreună cu iubita și/sau prietenii mei.

Alexandra Putanu: Care este povestea piesei „Străzile din București”? De ce ai ales să vorbești despre Capitală ?

Florian Rus: Într-o noapte, la studio, colegul meu, Andi Grasu cânta la acordeon ceva ce suna foarte aproape de refrenul piesei. Era ceea ce îmi imaginam că s-ar auzi pe străzile Bucureștiului interbelic. Am adaptat atmosfera romantică de altădată unei povesti de dragoste actuale. În altă ordine de idei, am observat că eu văd un alt București în comparație cu amici de-ai mei din ardeal. Am ales să văd partea frumoasă și romantică a unui oras care mi-a dăruit atât de multe. Prin această piesă am încercat cumva să dau și eu ceva înapoi.

Alexandra Putanu: Care este categoria de public pe care o regăsești în piesa Străzile din București ?

Florian Rus: Am fost bucuros să primesc clipuri cu copii de grădiniță cântând refrenul meu, cu tineri distrându-se în club pe piesa aceasta, mesaje în care prietenii îmi spun că părinții sau chiar bunicii lor ascultă melodia aceasta pe repeat. Piesa „Străzile din București” e iubită de oameni de toate vârstele. N-am cuvinte să spun cum mă simt.

Alexandra Putanu: De ce ai ales să colaborezi cu Mira pentru piesa Străzile din București? Cum ți-ai dat seama că vocea ei ar fi o completare perfectă cu timbrul tău vocal?

Florian Rus: Cu Mira am mai lucrat si la piesa“Cum de te lasă”. Suntem prieteni buni și ne vedem des în studio. Într-o zi i-am pus mai multe piese din viitorul meu EP și când i-am dat să asculte melodia „Străzile din București”, mi-a zis: “Vreau să cânt cu tine piesa asta!”. Am făcut o probă, iar apoi ne-am entuziasmat de cum ne-au sunat vocile împreună. Mă bucur mult că s-au legat astfel lucrurile.

Alexandra Putanu: Cât de mult te regăsești în această piesă?

Florian Rus: Mă regasesc destul de mult și cred că oricine o ascultă, indiferent de orașul în care locuiește, are amintir și simte ceva emoție.

Alexandra Putanu: Care consideri că a fost cheia succesului pentru Străzile din București? Ce crezi că i-a determinat pe oameni să o asculte continuu?

Florian Rus: Cred că s-au legat lucrurile cumva magic. Probabil romantismul acela din alte vremuri a atins inimile oamenilor. Un ingredient este și vocea Mirei. Sunt sigur că fanii ei s-au bucurat să o audă cântând și acest gen de muzică.

Alexandra Putanu: Dacă nu te-ai fi născut pentru muzică, ți-ar fi plăcut să fii…

Florian Rus: Pfuu… Nu mă văd făcând altceva mai bine decât muzica. Sunt pasionat de psihologie și astrologie în ultima vreme. Probabil m-aș fi făcut psiholog pentru astronauți:))

Alexandra Putanu: ”Străzile din București” a intrat pe locul 1 în top trending pe YouTube în mai puțin de 24 de ore de la lansare. Te așteptai la un asemenea succes?

Florian Rus: Nu. I-am spus și Mirei. Eram împreună când am ajuns pe locul 1 în trending și nu mi-a venit să cred. Mai mult, e în top 10 cele mai difuzate piese românești pe radio și tv. La asta mă asteptam și mai puțin. Câteodată e bine să nu ai așteptări. Astfel te bucuri mult mai intens de orice performanță.

Alexandra Putanu: În momentul de față, care este cea mai mare aspirație a ta?

Florian Rus: Cea mai mare aspirație a mea e să rămân la fel de pasionat, bucuros de muzică și să dau naștere cât multor momente de genul acesta.

Alexandra Putanu: Care sunt planurile tale de viitor? Cand ne vei mai surprinde cu o piesă nouă?

Florian Rus: În paralel, am alte proiecte de suflet. Îmi propun ca în viitor să îi dau mai multă atenție artistului Florian Rus. Pregătesc un EP și un concert de lansare la care sunteți invitați cu toții. Vă țin la curent cu tot ce urmează pe Instagram și pe Facebook!

Articol realizat de: Alexandra Putanu

Interviu realizat de: Florian Rus

Categorii Music
%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close