Gabi Imre, câștigătorul celei de-a patra etape a Campionatului Național de Drift, desfășurată luna aceasta pe Transalpina, a onorat invitația Alexandrei Putanu de a ne vorbi despre drumul străbătut în atingerea victoriei. Pentru a afla ce a însemnat pentru el această competiție, cum a pornit pe acest drum, dar și cum l-a influențat pe fiul său, Gabi Imre Jr. să ajungă cel mai tânăr pilot de drift licențiat din România, vă invităm să citiți interviul de mai jos, acordat de către Gabi Imre, campion de drift, pilot profesionist și instructor acreditat de pilotaj, în prezent membru al echipei PPG Racing Team.
Alexandra Putanu: Ce v-a determinat să alegeți drift-ul, cea mai spectaculoasă aripă a motorsportului mondial?
Gabi Imre: Mi-am dorit din copilărie să fiu pilot de curse. Eram foarte atras de raliu, în special de etapele pe macadam. Mi se părea fantastic felul în care mașinile glisau la viteze amețitoare. În anul 2008 am descoperit driftul ca și sport, și în 2009 mi-am și pregătit prima mașină, care a fost un eșec total :))) Driftul m-a cucerit, seamănă mult cu stilul meu de viață, care a fost mereu un derapaj controlat.
Alexandra Putanu: Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un pilot de drift?
Gabi Imre: În primul rand, e plăcerea de a pilota, totul începe de aici. Fără suflet, nu-ți iese nimic. Eu nu prea cred în talent, cred în pasiune și antrenament, muncă, pregătire psihologică, fizică, memorie musculară (o parte foarte interesantă la piloții de curse). Să nu uităm totuși de partea financiară, e un sport puțin mai scump decât șahul :)))
Alexandra Putanu: O persoană care își dorește să se înscrie la cursuri de drift, este condiționată de deținerea permisului auto pentru categoria B?
Gabi Imre: Nu ai nevoie de permis, antrenamentele și competițiile desfășurându-se exclusiv pe drumuri închise circulației publice sau pe piste special amenajate. Avem câțiva piloți licențiați, cu vârste de 12, 15, 16 și 17 ani.
Alexandra Putanu: Cum este văzut driftul în Romania, în comparație cu alte țări? Dar karting-ul?
Gabi Imre: Driftul este un sport relativ nou, are puțin peste 30 de ani, în Europa fiind importat în anii 2000. În România suntem abia în al nouălea an competițional și în al patrulea ca sport recunoscut de către autorități, prin intrarea în Federația Română de Automobilism Sportiv. Kartingul este un sport cu foarte mare tradiție, dar ambele sporturi sunt într-o continuă evoluție în România. Referitor strict la drift, avem unul dintre cele mai bine organizate campionate din Europa, transmis live pe o televiziune națională, avem 2 etape comune cu Ungaria, avem trasee superbe, care au atras piloți din peste 10 țări, o prezență constantă a piloților bulgari, mașini spectaculoase și bine pregătite, cu puteri între 300 și 1000 de cai putere. Așadar, este un spectacol total, care atrage din ce în ce mai mulți fani, care ajunge să fie un fenomen.
Alexandra Putanu: Care sunt diferențele între a conduce o mașină de curse și a conduce o mașină de oraș?
Gabi Imre: Mașina de curse se pilotează și pentru asta e nevoie de absolvirea unei școli de pilotaj, iar apoi de mult antrenament, pentru a putea fi mereu rapid și să mergi peste limite. Mașina de curse renunță la confort și pune accent pe performanță și pe o siguranță sporită. Mașina de oraș se conduce sigur și confortabil, respectând legislatia rutieră și normele de conducere preventivă.
Alexandra Putanu: Cutia manuală sau cutia automată? Credeți că în viitor vor dispărea mașinile care au cutie de viteză manuală?
Gabi Imre: Personal, prefer automata și tracțiunea integrală sau spate pe stradă, dar nu cred că vor dispărea manualele, atâta timp cât vor mai exista mașini cu motoare termice. Trendul este într-adevăr reprezentat de mașina electrică cu cutie automată, dar va dura mult până să dispară automobilul clasic. Mașinile de curse vor fi mereu cu comandă manuală, pilotul având nevoie să schimbe viteza exact când decide el și într-un mod foarte rapid.
Alexandra Putanu: Ce a însemnat pentru dvs. etapa a patra a Campionatului Național de Drift?
Gabi Imre: După un accident suferit în 2015, în urma căruia mașina mea de concurs a fost distrusă, nu am reușit încă să duc la final proiectul noii mașini. Așadar, de 4 ani concurez cu mașinile RoDrift Academy, mașini foarte bine pregatite, dar deloc competitive, având sub jumătate din puterea mașinilor din campionat. Traseul de pe Transalpina mi-a plăcut enorm, a fost “pe mâna mea”, am venit și cu un setup nou și cu multă poftă de drift, am pilotat foarte agresiv și la risc. Am avut ca adversari niște piloți extraordinari, cu care a fost o plăcere să concurez. A fost o etapă istorică, doborând recordul de altitudine. Așadar, alături de colegii mei piloți, de organizatori, mass-media, fani, echipe, am scris o pagină de istorie în motorsportul românesc.
Alexandra Putanu: Care a fost cea mai dificilă probă a competiției?
Gabi Imre: În timpul antrenamentelor am avut o evoluție foarte bună, în schimb, în calificări am căzut psihic, m-am deconcentrat și am avut nevoie să trec acest prag pentru a obține un punctaj decent în ultima tură jurizată. Un alt moment cheie a fost lupta cu liderul campionatului, Răzvan Frățianu, campion și vicecampion național, cu care aveam adunate 3 înfrângeri consecutive în doar 2 ani. Am pornit cu un dezavantaj psihologic.
Alexandra Putanu: Vă așteptați să fiți caștigătorul acestei etape?
Gabi Imre: Cu siguranță, nu, dar victoria cu Frățianu m-a facut să îmi doresc asta și să fiu și mai agresiv în luptele cu ceilalți adversari.
Alexandra Putanu: Ce considerați că v-a ajutat să caștigați această etapă?
Gabi Imre: Setup-ul mașinii, traseul, riscul de a ataca la limită și câteodată chiar trecerea limitelor, dar în special am avut o poftă nebună de drift.
Alexandra Putanu: Ce se ascunde în spatele succesului dvs.?
Gabi Imre: Dragostea pentru drift, experiența, studiul, pregătirea psihologică și fair-play-ul.
Alexandra Putanu: Cu ce noutăți a venit anul acesta Campionatul Național de Drift?
Gabi Imre: Transmisia live pe ProX, etapa de la Transilvania Motor Ring, noul traseu de pe Transalpina, sunt doar câteva noutăți. Urmează finala pe un traseu surpriză.
Alexandra Putanu: Ce așteptări aveți de la ultima etapă a Campionatului Național de Drift, care va avea loc luna viitoare la Arena Națională?
Gabi Imre: Îaintea unei etape, mereu mi-am dorit să nu am probleme tehnice. Obiectivul principal a fost întotdeauna evoluția, să merg mai bine ca la etapa anterioară, să fac spectacol, să mă simt bine în mașină, să vin acasă fericit. Podiumul, cupele, sunt doar un bonus.
Alexandra Putanu: Dacă nu v-ați fi născut pentru drift, v-ar fi plăcut să fiți…
Gabi Imre: Nu-mi pot închipui viața mea fără acest sport. Este marea mea pasiune, este un stil de viață, este un vis de copil, realizat de către adult și acum îmi susțin copilul să-și realizeze și el acest vis.
Alexandra Putanu: Care sunt competițiile la care veți participa în viitor?
Gabi Imre: Anul acesta voi participa doar la etapa finală din campionat, fiind implicat foarte intens în formarea de noi piloți la RoDrift Academy și în antrenamentele fiului meu la Prejmer Circuit. Anul viitor sper să reușesc să termin noul proiect și să vin în campionat cu o mașină mai competitivă și chiar să reușesc participarea la câteva etape de europene.
Alexandra Putanu: În prezent, fiul dvs, Gabi Imre Jr. este cel mai tanăr pilot de drift licențiat din țară. Ce rol ați avut dvs. în inițierea acestuia?
Gabi Imre: Pe lângă tată și cel mai bun prieten, eu îi sunt antrenor. L-am crescut dintotdeauna în spiritul competiției cu el însuși, dându-i încrederea și puterea de a lua singur decizii și învățându-l să și le asume.
Alexandra Putanu: Care este cea mai mare realizare a dvs. de pană acum?
Gabi Imre: Gabi Imre Jr. este de departe realizarea supremă. Sunt un tată norocos.
Alexandra Putanu: În momentul de față, care este cea mai mare aspirație a dvs.?
Gabi Imre: Îmi doresc să am sănătate, libertate, minte și curaj pentru a continua să fiu un tată cât mai bun și pentru a-mi dedica în continuare viața motorsportului, ca și pilot, dar și ca instructor.
Alexandra Putanu: Care este sfatul dvs. pentru cei care își doresc să pătrundă în lumea drift-ului?
Gabi Imre: Să mă contacteze pe mine sau pe oricare dintre colegii mei cu experiență. Le vom raspunde cu drag și responsabilitate întrebărilor și îi vom ghida către un parcurs optim în drift. Nu e un sport ușor și ieftin, dar este superb și își merită fiecare bănuț investit, mai ales dacă e ghidat de un instructor. Poți ajunge într-un timp foarte scurt la performanță.
Interviu acordat de: Gabi Imre
Interviu realizat de: Alexandra Putanu