Fie că ai probleme cu greutatea și vrei să slăbești sau, dimpotrivă, să câștigi câteva kilograme în plus ori pur și simplu te-ai hotărât să renunți la proastele obiceiuri alimentare și îți dorești un stil de viață sănătos, cel mai în măsură să te ajute este medicul nutritionist. Patricia Rusu, nutritionist, Președintele Asociației Healthy You și trainer al cursurilor de nutriție DallesGO, tot ce trebuie să știi despre diete și modul în care acestea ne influențează starea de spirit.
Când este momentul să facem o vizită medicului nutriționist?
In lumea in care traim, in era bolilor metabolice si in paradigma perturbata a unei vieti normale si “Sanatoase”, cred cu tarie ca interactiunea cu un specialist in nutritie sau un health coach ar trebui sa fie constanta. Telul, pentru fiecare om in parte, ar trebui sa fie acela de a DEVENI PROPRIUL SAU NUTRITIONIST, in cel mai real mod posibil.
Hai să o luam altfel: Câte persoane cunoști pe care să nu le doară nimic, în ziua de azi? Sau care să poata spune că e sănătoasă?
Putine. Si spun asta pentru ca, persoanele care calca pragul unui cabinet de nutritie nu mai sunt doar persoanele care isi doresc sa slabeasca, au de urmat o dieta post operatorie sau sunt sportivi de performanta, cum intalneam in urma cu nu atat de multi ani. Acum, persoanele care vin sa ceara ajutor sunt sunt, intr-adevar, cele supraponderale sau cele care vor sa scape de cateva kilograme in plus, si cei fac sport de performanta (de obicei acestea au nevoie de un alt sti alimentar, care sa le ajute sa eficientizeze activitatea pe care o desfasoara). Insa, tot mai multe persoane care vin au probleme gastrointestinale (de exemplu, intampina dificultati cu digestia, sufera de constipatie sau diaree, au aciditate la stomac sau sufera de boli inflamatorii intestinale); se simt mereu obosite si lipsite de energie; au probleme cu tensiunea arteriala, au colesterolul si trigliceridele marite; femeile insarcinate, care alapteaza sau care vor sa revina la greutatea de dinaintea sarcinii; diabeticii sau persoanele care sufera de orice boala cronica; copiii carora nutritionistul le poate furniza un program special de educatie alimentara. Nu mai putem raporta vizita la nutritionist ca pe un moft sau ceva neobisnuit, este o Necesitate, in contextul in care tot mai multe linii ale industriei Sanatatii arata cu degetul inspre stilul alimentar si de viata nesanatos si neadecvat speciei noastre ca punct de plecare al problemelor de sanatate care scurteaza viata. Chiar recent am citit un articol in prestigioasa revista FORBES, care practic declara absoluta si imperioasa necesitate de a ne educa in zona nutritiei pentru a “NE SALVA” ca specie si pentru a eradica bolile care practic ne omoara unul cate unul. Medicina alopata este incredibil de acurata si de precisa cand vine vorba despre o problema de sanatate ACUTA (de ex: ai pneumonie, faci analize, ti se certifica ca o bacterie cauzeaza pneumonia, ti se administreaza un antibiotic, cel mai probabil, si PAC, in cateva zile bacteria moare si tu nu mai ai pneumonie). Cand avem de a face, insa, cu o boala CRONICA, medicina alopata esueaza cu brio de cele mai multe ori. Si asta deoarece putini medici au deschiderea de a aborda persoana bolnava ca pe un INTREG: anume a trata omul din toate perspectivele sale, de a accepta ca suntem o comuniune intre MINTE-TRUP-SUFLET si orice incercare de a trata divizat aceste aspecte, va da gres. De aceea eu abordez fiecare caz in parte din perspectiva medicinei Functionale, imbinand cunostintele de Nutritie cu cele de NLP, de Midfullness, de Meditatie, Miscare Fizica etc. Omul este un INTREG si trebuie tratat ca atare. Iar in momentul in care un specialist reuseste sa il faca pe acel om sa constientizeze ce are de facut, si ca nu este atat de greu, va reusi sa il ajute sa devina si propriul sau nutritionist, si propriul health coach – pentru ca va invata sa isi asculte corpul, sa descifreze simptomele (adica mesajele transmise de propriul corp), si va avea si uneltele cu care sa lucreze pentru a realinia totul si a ajunge la un echilibru care sa ii permita sa se simta BINE. Prin urmare, orice persoana care doreste sa aiba un regim de viata sanatos, sa se reintalneasca cu sinele si cu normalitatea interioara, se poate adresa nutritionistului. 🙂
Este adevărat că alimentele pe care le consumăm ne influențează emoțional și nervos?
DA, este FOARTE ADEVARAT. Nu mi-ar ajunge o zi intreaga sa vorbim despre importanta acestui aspect, insa incerc sa fiu succinta in cele ce urmeaza. 🙂 Suntem singurii responsabili de sanatatea noastra fizica, mentala si emotionala. Alimentele sunt primele care actioneaza la nivelul sistemului nervos. Legatura cea mai puternica este intre sistemul nervos si tubul digestiv. Deci, tot ceea ce mancam isi pune amprenta asupra starii noastre de bine, dar si de nervozitate. Sanatatea fizica genereaza starea de echilibru la nivel mental si emotional si o minte curata, calma, aduce cu sine o stare fizica buna. Nu este nici un dubiu asupra faptului ca starea de sanatate emotionala si mentala poate fi asigurata de o buna nutritie. Atat de interdependente sunt sanatatea corpului fizic si a celui emotional si mental incat nu putem face o afirmatie de genul: “este sanatos dar intr-o stare de depresie” sau “este schizofrenic dar perfect sanatos fizic”. Boala sau o stare fizica precara, ne da sentimente de anxietate, frica, ingrijorare, depresie. In acelasi mod, stresul mental si emotional ne supara si contribuie la multe boli care sunt apreciate ca avand origine fizica de cei mai multi medici. Practic, calitatea sangelui determina calitatea gandurilor noastre. Ca si alte organe, creierul primeste oxigen si nutrienti prin sistemul circulator. Daca sangele este retras din creier, starea de inconstienta apare, iar apoi survine starea de deces. Cand oxigenul este insuficient, devenim apatici, avem dureri de cap, si ne scade atentia. Procesele mentale sunt incetinite si devenim confuzi. Anumite alimente, astfel, ne fac iritabili sau deprimati. Alte mancaruri ii fac pe copii, si alaturi de ei si pe parinti, nervosi, galagiosi si hiperactivi. As putea spune ca alimentele ne afecteaza starea mentala si emotionala in 2 feluri:
• prin lipsa nutrientilor vitali (Consumarea zaharului alb va determina eliberarea de catre organism a rezervelor de vitamine B si va conduce la o stare de depresie nervoasa, in timp ce, mancand fructe, sangele va asimila carbohidratii naturali si mineralele organice care sunt favorabile activitatii mentale.)
• prin producerea de substante toxice
Cunosc zi de zi oameni care se alimenteaza cu diferite alimente sau substante fara nici o valoare nutritiva, si absolut fiecare are cel putin un simptom, un deranj care il impiedica sa aiba o viata “linistita” din punct de vedere al sanatatii fizice. Si ca sa intelegem mai bine de ce, aceste “non alimente” nu numai ca nu furnizeaza organismului nutrientii necesari, dar, pentru a fi metabolizate, corpul este nevoit sa foloseasca din rezervele de nutrienti ale sale, sunt “jefuitori de nutrienti”. Si aici fac referire la cele 3 “droguri albe” in special: zaharul alb, faina alba si sarea fina alba. Daca e sa luam doar zaharul, cauzeaza rabufniri emotionale mai ales la copii si adolescenti. Starile agitate, vandalismul si absenteismul din scoli poate fi pus pe seama consumului excesiv de alimente fast-food si bauturi carbogazoase, si nu glumesc! La varsta adulta, de cele mai multe ori cauzeaza boli cronice la nivelul sangelui care se manifesta prin diabet sau hipoglicemie. Acesti oameni deseori au perioade de depresii, iritabilitate si atacuri nervoase. Aceste stari afecteaza de fiecare data sistemul nervos rezultand in stari mentale, care se manifesta prin simptome ca: dureri de cap, oboseala, insomnie, iritabilitate, agitatie, plans, stari de nervozitate, ingrijorare excesiva, putere de concentrare scazuta, depresie, uitare, ganduri suicidale, temeri ilogice, alergii etc.
De ce credeți că oamenii apelează mai mult la modalitatea de a căuta pe internet diferite diete și mai puțin la un specialist?
Din pacate, exista inca preconceptia, gresita bineinteles, ca dieta care i-a folosit nasei mele sau sotiei colegului meu, imi va functiona si mie. Nu rare sunt cazurile in care interactionez cu oameni ce au avut încredere în promisiunile bine ticluite din industria slabitului online. Si le-am auzit pe toate: de la dieta cu tarate si zeama de varza, trei tipuri de pastile de slabit, plasturi și ceaiuri de slabit, shake-uri proteice, sauna, masaje, proceduri speciale, costume demne de un astronaut, și ce aud cel mai des: “… si nimic nu a dat rezultate durabile“. Asta aud aproape în fiecare zi a vietii mele, de la oamenii care imi calca pragul demotivati, debusolati, dezamagiti si aproape fara speranta ca se mai poate face ceva. SI acest tip de oameni sunt, totusi, printre cei fericiti. Fericiti ca nu au fost nevoiti sa caute diete “magic pill” pentru cine stie ce boala, ci doar pentru slabit. Si totusi, eu nu vad slabitul cu “DOAR” in fata, pentru ca, de cele mai multe ori, kilogramele in plus sunt doar mesajul pe care corpul ti-l da, si iar ti-l da, cu fiecare kg in plus … cand colo dincolo de ele se ascunde, cu siguranta, cauza reala a acestui dezechilibru. Pentru ca este clar vorba despre un dezechilibru intern, si, atata timp cu tu aplici diete “minune” de la “coltul internetului,” si nu incerci sa afli mai multe despre tine, nu incerci sa sapi si mai adanc in ceea ce se intampla in trupul, mintes si sufletul tau, nu cauti sa vezi ce iti lipseste si ce cauzeaza de fapt acele kg in plus, sau acea durere de cap, acele ameteli, acea acnee etc etc. ….. Sa vedem ce zice internetul 🙂
De ce se ajunge în situatia ca după o dietă să ne îngrășăm mai mult atunci când încetăm să mai ținem cură?
Este foarte simplu. Pentru ca prin diete doar punem BANDAJE (Urgo style) pe problemele ce exista in corp, si nu tratam CAUZA REALA. Cauza reala poate sa fie undeva in sufletul tau, poate o despartire, pierderea unei persoane dragi, un accident, un abuz etc. etc. … nu trebuie neaparat sa fie de ordin fizic … SI Noroc cu epigenetica, stim acum ca nu suntem blestemati de gene, de ADN. Mostenim si gene “bad ass” sau “bolnave”, insa un procent extrem de mic (pana in 5%), si nu e obligatoriu si batut in cuie ca le vom mosteni. Genele sunt arma, pistolul, insa trigger-ul este mediul inconjurator … si nu ma refer aici la natura (ea, din contra, este cea care ne ofera absolut toate mijloacele pentru vindecare si armonie trup-suflet), ci la mediul pe care ni-l cream noi, intern + extren, psihic, spiritual si mental. Astfel, ai putea spune ca “ne-o facem cu mana noastra.” Si ca sa revenim la intrebare si sa concluzionam concret, corpul, dupa aceste diete, revine la starea T0 de unde ai pornit cu dieta respectiva, pentru ca, tu practic, ceea ce ai facut a fost sa restrictionezi anumiti nutrienti sau fibre sau grasimi necesare corpului, si sa plusezi cu altceva. Indiferent daca adaugi nutrienti aparent favorabili, “mana cereasca,” atata timp cat tu nu tratezi cauza REALA a acelor kilograme in plus, tot in dezechilibru vei trai, si vei ajunge in jocul “yo-yo.”
Patricia Rusu este trainer al cursului de Nutritie de la DallesGO, unde timp de 20 de saptamani cursantii afla adevarul despre dietele celebre, invata cum sa manance sanatos si cum sa ii invete si pe ceilalti ce este aceea alimentatie corecta. Mai multe informatii pe dallesgo.ro sau la numărul de telefon: 0769041711.
Articol: Alexandra Putanu